Un lucru care poate schimba cu adevărat ceea ce simți pentru partenerul tău sunt resentimentele. Treaba cu resentimentele este că se acumulează încet în timp. S-ar putea nici să nu realizezi că ai astfel de sentimente, până în acel moment când totul iese la iveală. Deci cum poți împiedica resentimentele să-ți distrugă relația? Potrivit experților, este vorba despre a fi conștienți de lucrurile mici, care le pot provoca.
“Resentimentul este ca o tumoare canceroasă,” spune Rachel Wright, MA, LMFT, co-fondator al Wright Wellness Center. “Începe cu pași mici, dar dacă este lăsat netratat crește și crește și crește până când este răspândit atât de mult încât nu mai este tratabil.”
Asta pentru că resentimentele distrug practic sentimentele pozitive și căldura pe care o aveai pentru partenerul tău. Comentariile răutăcioase, ochii dați peste cap, și frustrarea sunt toate semne ale resentimentelor într-o relație.
“Adesea, resentimentele pot să se furișeze în oameni într-un mod insidios și să construiască în liniște până când explodează” declară Nicole Issa, psiholog PsyD și fondator al PVD Associates. “De aceea este atât de important să ne dăm seama, cât mai devreme.”
Deci, acestea sunt micile lucruri care pot crea resentimente în timp, într-o relație, conform experților.
Eșecul confruntării cu propriile greșeli
“Cu toții avem momente într-o relație, când nu suntem cea mai bună versiune a noastră,” spune terapeutul Alisha Powell. “Scuzele pot face mult.” Când cineva nu reușește să se confrunte cu propriile greșelile, dă dovadă de lipsă de maturitate, și demonstrează că prețuiesc mai mult ego-ul personal, decât pe partenerul sau relația lor.
“Există gesturi tandre, care se pot întâmpla atunci când un partener încearcă să își exprime părerea de rău, care nu ar trebui ignorate”, spune Powell. O atitudine indiferentă în legătură cu încercările partenerului tău de a își cere scuze, poate duce la conflicte și resentimente.
Întârzierea la o întâlnire sau anularea planurilor în ultimul moment
“Ai putea crede că a fi punctual nu este mare lucru într-o relație, dar punctualitatea este o formă de politețe,” declară Amica Graber, expert în relații. “Dacă în mod constant vă lăsați partenerul să vă aștepte, resentimentele pot începe să „fiarbă„ .” Când întârzii constant sau anulezi planurile, demonstrezi că nu ai nici un respect pentru timpul partenerului tău. Ajungând mereu la timp este o modalitate de a arăta partenerului tău că ești un om de încredere. Dacă îți încalci în mod constant cuvântul prin acțiunile tale, îi comunici de fapt partenerului tău că nu îți poți ține promisiunile.
Discutarea problemelor de cuplu cu alți oameni
“Resentimentul este toxic pentru o relație, deoarece îți îngroapă emoțiile”, spune pentru Bustle, Nancy Ruth Deen, expertă în relații și director al HelloBreakup. Din varii motive simți că nu îți poți exprima pe deplin sentimentele în fața partenerul tău, astfel că alegi să o faci cu alte persoane. Dar pentru a avea o relație sănătoasă, comunicarea este cheia. Deci, potrivit lui Deen, să apelezi la alții, dar să nu ai aceste conversații importante cu partenerul tău, poate construi resentimente în timp, mai ales în cazul în care partenerul află despre asta.
Presupunerea că știi ce este cel mai bine pentru partenerul tău
Este important pentru tine și partenerul tău să știți că aveți amândoi voie să faceți alegeri în relația voastră. “Știm cu toții că, pentru ca o relație să funcționeze, ambii parteneri trebuie să învețe să facă compromisuri,” declară pentru Bustle, Adamaris Mendoza, LPC, psihoterapeut și antrenor în relații,. “Dar dacă tot timpul tu ești cel care cedează, atunci ceva nu e în regulă aici.” Dacă nu permiți partenerului tău să aleagă ce vrea sau când încearcă să te convingă să te răzgândești în legătură cu ceva important, acest lucru va cauza în cele din urmă resentimente în relație.
Comentariile sarcastice sau glumele la adresa partenerului
Poți spune un comentariu sarcastic sau să arunci câte o “glumă” pe ici, pe colo, fără a te gândi prea mult. Dar partenerul tău poate citi printre rânduri. Când faci o remarcă negativă despre partenerul tău, indiferent dacă o faci cu intenție sau nu, e dureros. Katie Ziskind, terapeut de familie, spune pentru Bustle următoarele : “Aceste lucruri sunt foarte dăunătoare pentru construirea atașamentului și poate duce la resentimente.”
Ceartă până în momentul în care se stabilește un câștigător clar
“Certându-vă pentru a decide cine are dreptate sau nu, este un alt mod de a determina cine este câștigătorul și cine este cel care pierde,” declară pentru Bustle, Beth Liebling, expertă în relații și autor. “Aceasta nu este o abordare bună, în relații.” Dacă vrei ca relația ta să dureze pe termen lung, tu și partenerul tău trebuie să învățați să faceți compromisuri. Este destul de sigur că vor exista certuri din când în când. Nu se poate ca doar un partener să aibă dreptate mereu. Dacă există, este un mod sigur de a construi resentimente în relație.
Invidia pe succesul partenerului
Poate partenerul tău a primit o promovare în timp ce tu te lupți de ani de zile pentru a fi observat la locul de muncă. Desigur, acest lucru te poate face sa te simți un pic gelos. “Dar odată ce o relație devine competitivă, se află deja pe un teritoriu întunecat”, spune Dr. Issa. “În loc să fie încurajatorul și cel mai mare fan, partenerul gelos îl poate ține departe de oportunități sau activități de care se bucură.” Dar amintește-ți, dacă sunteți în aceeași echipă, succesul lui este și succesul tău. Deci nu e niciun motiv să lași gelozia să stea în calea reușitei voastre.
Resentimentele pot distruge o căsnicie. De ce? Deoarece subminează tocmai calităţile pe care ar trebui să fie clădită căsnicia, şi anume iubirea, încrederea şi loialitatea. Într-un anumit sens, resentimentele nu sunt consecinţa unei probleme conjugale, ci sunt problema în sine. Pe bună dreptate afirmă Biblia: ‘Orice amărăciune răutăcioasă să fie înlăturată de la voi’
Tu alegi să nutreşti sau nu resentimente. Unii ar putea pune la îndoială această afirmaţie spunând: „Din cauza partenerului am resentimente”. Totuşi, un asemenea mod de gândire pune accentul pe ceva ce nu poate fi controlat: acţiunile celuilalt. Nu putem controla acţiunile sau vorbele altora; ceea ce putem însă controla este modul în care reacţionăm noi la acestea. Resentimentele nu sunt singura opţiune.
Incearca echilibrul in tot ce inseamna reletie de cuplu si nu vor fi esecuri.
Când faci ceva greșit și ii răspunzi partenerului tău cu răutate sau cu un răspuns “greșit” nu înseamnă neapărat ca ai resentimente ci pur și simplu nu îți dai seama pe momente de acele cuvinte care la un moment dat iti dai seama ca ai greșit fata de el!
Ce frumos spus…iubire , incredere , si loialitate intr-o relatie ca totul sa fie minunat! Acest articol ne invata cum sa reusim sa nu avem resentimente intr-o relatie , casnicie. Totusi ele pot sa apara la un moment dat dar noi trebuie sa incercam sa le gestionam cat mai bine pentru a ne bucura in continuare de relatia noastra.
Multumesc lui D-zeu ca am o relatie de 10 ani care se bazeaza pe respect reciproc,intelegere di iubire…da ar trb tinut cont de aceste sfaturi sunt intelepte
De multe ori avem resntimente fata de o persoana care sa purtat urat cu noi sau care nu ne-a facut bine in viata ,fiecare persoana a ramas cu un resntiment .
Niciodata nu este bine sa discutii probleme de cuplu de face cu ceilalti . Pentru ca o relatie sa functioneze ambii parteneri trebuie sa faca tot ce tine de ei pentru a functiona, comunicarea este cea mai buna solutie, cand ai o problema cel mai bine este sa discuti cu partenerul pentru a rezolva
Pentru mine COMUNICAREA este cheia unei relații de durată. La mine, la noi, a funcționat tot timpul.
Am avut si eu diferite discutii cu partenerul. Astea pornind din vina altor persoane(locuind cu acele perosane). I.am spus ce ma deranjeaza si as vrea sa faca ceva in legatura cu asta, nu sa intamplat nimic si am decis ca nu are niciun rost ca sa ma enervez si cateva zile nu am vorbit cu el. Vazand ca munca mea zilnica e calcata in picioare si nu se ajunge la nimic bun pentru mine am decis sa faca el sa vedem daca atunci este multumit. Si acum a vazut ca am avut dreptate si nici in ruptul capului nu imi da dreptate dar am vrut sa.i dau o lectie sa vada ca nu e asa cum crede el.
Comunicarea face ca relatia sa fie mai sanatoasa si puternica. Problemele in cuplu se rezolva având un dialog deschis cu partenerul. Nu poti sa fii gelos pe partenerul tau, atata timp cat suntem o echipa impartim totul, succesul lui e si succesul meu. Multumim pentru articol.
Resentimentele pot aparea atunci cand o relatie ajunge sa tinda spre separare si cei doi ajung sa se transforme din intregul care il formau in doua persoane care doar se lupta ca sa demonstreze celuilalt ca poate mai mult ca el
Atunci cand suntem intr-o relatie, este foarte important sa nu neglijam partenerul..sa nu facem anumite lucruri care in timp vor duce la separarea definitiva a noastra de partener. Cand doi oameni ajung impreuna este pentru ca ceva anume, mai presus de orice motiv pe care mintea l-ar putea gasi, i-a adus impreuna.Nevoia de apropiere este puternica atunci cand cei doi se simt chemati unul inspre celalalt…e un fel de magie care se intampla la modul cat mai natural. Insa si indepartarea poate fi la fel de naturala precum e apropierea. Sunt doua energii care se atrag, se joaca, se topesc, se contopesc si apoi se despart.
“Urata boala” cea cu resentimentele . Ele distrug caldura, iubirea ,increderea ,loialitatea fata de partener. Cand faci comentarii rautacooase , cand esti frustrat ,cand dai ochii peste cap clar ai resentimente. Nu putem controla vorbele altora, dar putem controla modul in care reactionam noi la acestea. Bine spune Biblia “ orice amaraciune rautacioasa sa fie inlaturata de la voi”. Resentimentele nu sunt singura optiune.
Bună ziua ! Un articol interesant! Avem nevoie de compromisuri într-o relație, atâta timp cât este bazat pe cedări reciproce. Resentimentele ,pot distruge relația pe care o avem cu partenerul de aceea ,trebuie să comunicăm intre noi!
Un articol interesant, ptr cei care au anumite probleme. Uneori ne plafonam și nu ne dam seama decât foarte târziu, iar părerile de rău și scuzele întârziate nu fac decât sa accentueze resentimentele.
Perfect adevărat. Resentimentele subminează calitățile, fiind nu o consecință a unei probleme ci chiar o problemă în sine.
Punctualitatea este respectul pe care il ai pentru tine si pentru ceea ce faci. Compromisurile le faci doar din dorinta de a fie totul bine intr o relatie, dar si persoana cu care interactionezi trebuie sa si de a seama si sa respecte lucrul asta. Daca te simti bine in pielea ta si esti ceea ce ti ai dorit, atunci nu ai de ce sa fiii invidios.
Intr-o casnicie comunicarea este o modalitate ce întăreşte legătura dintre voi. Să ai o conversaţie adevărată măcar o dată pe zi este de ajuns pentru a da la o parte orice neînţelegere. daca gelozia isi face loc este foarte rau, intr-o casnicie de exemplu eu de fel nu sunt geloasa si nici nu cred daca mi-ar spune cineva ceva, sunt genu nu cred pana nu vad.
Articolul de astăzi tratează subiecte care țin de educație și bun simț.
Nu poți face glume proaste despre partener în public, nu ești gelos pe realizările lui, te bucuri și îl susții, nu trebuie să știe chiar tot ce gândești. Sunt lucruri simple care fac o relație-căsnicie să dureze. Nu te cerți mai ales când ești nervos, s-ar putea să spui lucruri regretabile.Ce ai spus nu se uită, mai bine înghiți în gol și pleci să te plimbi până te calmezi.
Daca vrem sa fim fericiti alaturi de partenerul nostru trebuie sa ne gandim la aceste lucruri. Trebuie sa stim ce este bine si ce nu este bine in relatie. Sunt mici detalii care ne pot ajuta la a imbunatatii relatia.
Eu cred ca resentimente se pot creia atunci cind exista neincredere , minciuna si gelozie. intodeauna e bine cind pornestila drum cu partenerul tau sa sti ce sentimente are unul fata de celalant sa existe comunicare si compatibilitate.
Inevitabil se fac greseli fie ca ea sau el a gresit si important este sa nu pastram pentru noi lucruri care ne deranjeaza la partenerul nostru sa vb deschis si cred ca putem trai fericiti multi ani
Multumesc mult pentru sfaturi …eu de obicei sunt o persoana care nu prea cedeaza usor cand ne certam si tot timpul vreau sa am eu ultimul cuvant dar o sa tin cont de sfaturile dumneavoastra o zi frumoasa…
În viata am ales sa fiu sincera și asta pentru ca cu cât ești mai puțin sincer cu atât apar neîncrederea, lipsa respectului, geloziile, resentimentele. Când ai spus prima minciuna sa fii sigur ca urmează și a doua și multe alte lucruri urate.
Asta asa e daca nu esti atent poti distruge niste sentimente de iubire cate sunt esentiale in viata de zi cu zi!
resentimentele nu creeaza o stare de confort nimanui indiferent de motivul pentru care au fost generate. cu atat mai mult intr-o relatie acestea provoaca instabilitate, iritabilitate, frustrare. teoretic stim ca nu trebuie sa avem resentimente fata de partener, practic acest lucru este posibil sau nu. probabil ca depinde si de discutia de la care au pornit aceste trairi.
Buna seara , România online un articol foarte interesant cu sfaturi bune de urmat. A nu reuși sa ne confruntam cu propriile greșeli si a învăța din ele înseamnă dupa parerea mea lipsa de maturitate și pretuirea mai mult a ego-ului personal decât prețuirea partenerului sau importanta relației. Întârzierea constanta sau anularea planurilor în ultimul moment nu fac altceva decât sa demonstreze lipsa de respect ptr. timpul partenerului . A discuta problemele de cuplu cu alte persoane fără avea aceste discuții mai întâi cu partenerul duc la resentimente mai ales dacă acesta afla de discuții. Comunicarea este cheia intr-o relatie . Fiecare dintre noi avem dreptul de a face alegeri în relație , dar ptr. a funcționa o relație ambii parteneri trebuie sa facă compromisuri.
Comentariile sarcastice sau glumele la adresa partenerului sunt dureroase și dăunătoare ptr construirea atașamentului intr-o relație și pot duce la resentimente. Pentru o relație armonioasa și de durata trebuie sa învățăm sa facem compromisuri atât noi cât și partenerul discuțiile de genul cine are dreptate și cine nu în timp duc la resentimente și distanțare în cuplu. Intr-o relație invidia îndreptată către partener nu lasă sub nici o forma loc dragostei, aprecierii sau respectului.
Într-adevăr invidia pe succesul partenerului tachinarile glumele sarcastice si faptul că spui ca stii ce este mai bine pentru el sunt 7 lucruri mărunte care în timp pot crea resentimente într-o relație
Citind articolul,mi-am dat seama cat adevar contine.Da,resentimentele se acumuleaza in timp,dar la un moment dat trebuie sa stii si sa poti sa le gestionezi,Daca nu,este greu,foarte rau mai ales daca continui sa stai in acea relatie.
Cred ca secretul relației mele a avut la baza iubirea .Iubirea și respectul au făcut ca relația să fie una de durata cu momente frumoase.Deciziile au fost întotdeauna de comun acord,fără clipe ce ar fi putut stinge iubirea ce ne-a unit.Nu totul a fost roz de-a lungul timpului.Au fost si momente grele,dar niciodată nu s-au datorat vreunei neînțelegeri intre noi.Au fost momente grele din punct de vedere medical,copii mici ,decesul părinților,momente inevitabile în cursul unei vietii.Aceste momente le-am trăit de mâna si sper ca nimic si nimeni sa nu strice această legătură.
Pentru a ne bucura de liberate emotionala este nevoie sa cautam sa ne eliberam de aceste resentimente.A ierta pe cineva sau ceva nu inseamna sa fim de acord cu fapta acelei persoane ,inseamna sa ne ridicam mai presus de intelegere, iertand vom reusi sa scapamm de resentimente.
Multe din momentele reusite ale unui cuplu ca si cele nereusite nu sunt deloc intamplatoare.
Increderea este foarte importanta ,respectul si comunicarea ,sinceritatea si puterea de a spune ca regreti cand ai gresit si bineinteles atentia acordata prin cuvinte si purtare
Cat adevar în acest articol, resentimentele distrug în timp sentimentele fata de persoana opusă și în final distrug căsătoria. Ar trebui sa fim mai atenți la ceea ce vorbim și la felul în care ne purtam cu persoanele de lângă noi.
uneori da da poate ca aceste lucruri pe care le vedem marunte sa afecteze relatia si ca in timp sa ne dam seama ca de fapt nu mai sunt sentimente pentru cel de langa noi ci poate fi resentimente
Eu cred ca este cel mai rău când ai un resentiment. Am avut parte de așa ceva dar nu neaparat intr-o relație. Fata de familie și prieteni. Dar nu avem nici cum sa dam timpul înapoi.
Cea mai importanta intr-o relatie , este increderea. O relatie nu poate fi perfecta, intotdeauna vor fi motive de cearta, important este ca acestea sa nu degenereze. Atata timp ca iti respecti partenerul si invers, cred ca prin comunicare si incredere , nu au de ce sa apara resentimentele!
Este un serial nemaipomenit un romance -comedi perfect pt cei îndrăgostiți. Va rog sa dati si traducerile la celelalte episoade. Va multumesc.
Resentimentul ingroapa emotiile – mi-a placut maxim! Nu poti sta intr-o relatie cu resentimente, nu mai poti fi natural si spontan gandindu-te ce ar zice partenerul si daca nu descoperi la timp sa discuti si sa intelegi ce trebuie schimbat toate emotiile si iubirea se sting!
Cel mai aprig resentiment este minciuna. Niciodata nu te lasa sa fii fericit. Creeaza cea mai mare bariera.
Tratamentul pentru resentiment este adevarul,sinceritatea, sunt singurele remedii.
E adevarat ca se pot crea resentimente intr-o relatie insa daca exista comunicare,iubire ,respect ,loialitate si incredere acestea pot fi mult diminuate si mai multe relatii si casnicii salvate.
Este un articol foarte interesant,in care ma regăsesc foarte mult.Cred ca cea mai mare problema la un cuplu,este comunicarea!!
„Furia nu va dispărea atâta timp cât în suflet porți resentimente.” John Dryden
Mereu exista probleme in cuplu dar dacă există iubire și intelegere se poate trece cu ușurință peste orice obstacol. 😊
Foarte bun articolul…resentimentul, ne face sa renuntam incet, incet la persoana de langa noi. Eu consider ca apare atunci cand noi mergem pe anumite principii, deci clar, atunci cand partenerul face ceva iesit din tiparul nostru….e absurd si ne dam ochii peste cap :)). Cand gandeste ,sau actioneaza diferit de cum am vrea noi, ajungem sa il desconsideram si sa nu il mai vedem cu acea sclipire in ochi…trebuie sa fim realisti, ca suntem diferiti…tocmai asta ne si atrage !
Resentiment = minciuna
Remediu= Adevar, sinceriate
Daca rezolvi acest puzlle, ai gasit cheia fericirii
Un alt articol interesant, care ne poate face sa ne dam seama cât de mult contează lucrurile mici, de care uitam de cele mai multe ori.
😍Cei mai frumosi si simpatici actori..ii ador si sper SA mai vedem seriale cu ei.la fel ca si aceasta
Buna dimineata, interesant subiect. Cred ca cel mai bun remediu pentru a avea o relație cat mai sudata…..este comunicarea si respectul .
Este foarte adevarat. Dar ma intreb mai e cale de intoarcere cand resentimentele s-au acumulat asa de mult incat au distrus iubirea pentru partener? Mai poate fi salvata relatia in aceste conditii?
Resentimentele omoara o relatie. Cu cat aduni si tii in sufletul tau neplacerile, resentimentele, cu atat mai repede relatia se va sfarsi.
Foarte bun articolul .Intr-o relatie ca să functioneze cel mai bun lucru e comunicarea dar din pacate mai apar si greseli si atunci odata cu ele revin si resentimentele .
Ca sa nu ai resentimente trebuie să fii sincer, în primul rând cu tine, să ai o comunicare foarte bună cu partenerul tău, amândoi să ştiţi exact ce aşteptări aveţi în acea relaţie, ce va deranjează , şi bineânţeles, să oferiţi.
Un articol foarte interesant, merita citit!
Cred ca cea mai mare problema la un cuplu,este comunicarea fără comunicare ajungem sa distrugem o relație!
cel mai important într-o relație este încrederea, comunicarea și iubirea, nu neapărat în ordinea asta dar sunt cele mai importante, e normal ca într-o relație să faci compromisuri, amândoi, dar asta nu înseamnă că dacă ai făcut lucrul acesta, trebuie să o faci mereu. a fi împreună cu cineva, a avea o relație, nu trebuie să ajungă o corvoadă, trebuie să respecți persoana de lângă tine și uneori e sănătos pentru amândoi să ai refugiul tău. dacă încep resentimentele….atunci mai bine pleci, pentru că în viața este frumoasă, dar e numai una, nu merită să o irosești.
Un articol foarte bun, intradevar intr-o relatie este foarte importanta comunicarea, daca aceasta lipseste apar problemele, resentimentele, dupa care nu prea mai este cale de intoarcere.
Foarte bun articolul.Intr-o relație cea mai importantă este încrederea .Cu înțelegere , respect și iubire totul se poate rezolva .
Cu dragoste, iubire, respect se poate învinge orice orce tip de problemă, fără aceste minunate calități nici nu trebuie să pornești la dru.
eu cred ca intr-o relatie este importanta increderea si sa fim mai atenti atunci cand facem acele lucruri marunte deoarece fara sa ne dam seama facem rau celuilalt de laga noi nu conteaza ca este femeiea sau barbatul deoarece aceea iubire se poate stinge la un moment dat .
Un articol important.
Meritată citit.
Frumos articol, merita citit!
Interesant articol. Sunt de părere ca într-o relație este importanta încrederea, respectul și iubirea, bineînțeles. 😊
Nu e bine sa ai resentimente fata de nimeni în viata asta dat na excepții de la regula fiind mereu
Comunicarea ,intelegerea , respectul…sunt foarte importante intr-o relatie. Daca nu le ai ,atunci intervin resentimentele.