Ficatul este detoxifiantul primar în corpul dumneavoastră și de el depinde în totalitate raportul moderat de alcool, alimente grase și tratamente zaharoase.
Ficatul excelează în ceea ce privește transformarea toxinelor în substanțe reziduale, curățarea sângelui și metabolizarea substanțelor nutritive și a medicației, astfel încât să poată fi utilizate de către organism.
Dar ficatul poate fi ușor doborât dacă nu-i dai niciodată o pauză.
Există multe produse pe piață al căror conținut intenționează să vă detoxifieze ficatul după o lipsă de cumpătare, dar în realitate nu există niciun adevărat detoxifiant hepatic, pentru că asta este ceea ce ficatul dv. face tot timpul. Nu există date științifice care să susțină eficacitatea acestor produse, care pot fi chiar periculoase.
Totuși, trebuie să aveți grijă de ficatul dumneavoastră pentru a menține funcționarea într-un mod sănătos. Dacă o capsulă nu o va face, atunci ce anume?
Într-un cuvânt, mâncarea. Alimentația sănătoasă este cel mai bun cadou pe care i-l puteți oferi ficatului dumneavoastră, iar vestea cea bună este că probabil deja consumați multe dintre alimentele ,,prietene” cu ficatul, de pe lista noastră.
Citiți mai departe pentru a vedea cât bine vă puteți face cu ajutorul ficatului și aflați câteva modalități de îmbunătățire a sănătății.
Cafeaua și ceaiul
Cafeaua s-a dovedit a proteja ficatul de boală, chiar dacă aveți probleme hepatice. Cafeaua reduce riscul cirozei și al cancerului hepatic, precum și inflamațiile dăunătoare.
Cercetătorii cred că funcționează așa datorită capacității sale de a preveni acumularea de celule grase, unele dintre marcatorii bolii hepatice. Cele mai puternice beneficii sunt observate la persoanele care beau cel puțin trei cești pe zi. Așadar, nu-i ascultați pe cei care vă spun că aveți o problemă.
Studiile arată că consumul de ceai verde este, de asemenea, în strânsă legătură cu o sănătate mai bună a ficatului, dar poate fi necesar să beți chiar și 5-10 cești pe zi.
Cine are atât de mult timp pentru a merge la toaletă? Totuși, săriți peste suplimentele concentrate de ceai verde, deoarece excesul poate avea un efect dăunător asupra ficatului.
Ceaiul negru pare să ajute la inversarea efectelor unei diete bogate în grăsimi. Poveste lungă pe scurt – bucurați-vă cât de mult puteți de orice tip de ceai, așa cum doriți în fiecare zi, dar consultați un doctor dacă cantitatea depășește 10 cești.
Grepfrut
Grapfrut este excelent pentru ficat datorită antioxidanților săi. Cei doi antioxidanți principali din grepfrut sunt naringeninul și naringinul, care ajută la reducerea inflamației și la protejarea celulelor hepatice. De asemenea, par să împiedice creșterea țesutului conjunctiv excesiv și să scadă cantitatea de grăsime acumulată în ficat.
Interesant este faptul că s-a demonstrat în studiile șobolanilor faptul că naringinul îmbunătățește capacitatea ficatului de a metaboliza alcoolul și a contracara unele dintre efectele negative ale acestuia.
Data viitoare când veți merge la o petrecere, mâncați ca gustare un grepfrut înainte să faceți niște shoturi și, eventual, vă salvați de mahmureala debilitantă. Ficatul dv. vă va mulțumi pentru asta.
Coacăzele și afinele
Coacăzele și afinele conțin o categorie de antioxidanți numită antocianine. În afară de culorile distincte pe care le-o dă fructelor de pădure, acești antioxidanți au fost conectați multor beneficii pentru sănătatea ficatului.
Consumul zilnic de coacăze și afine timp de 3-4 săptămâni a demonstrat că protejează ficatul prin prevenirea dezvoltării leziunilor, a țesutului cicatricial și a fibrozei.
În special, coacăzele măresc răspunsul imun al celulelor, precum și enzimele antioxidante. De asemenea, extractul de coacăze inhibă creșterea celulelor cancerigene, în studiile realizate cu tuburi de testare, însă sunt necesare mai multe cercetări la ființa umană.
Strugurii
Strugurii, în special soiurile roșii, conțin numeroși compuși de plante benefici. Cel despre care probabil ați auzit este resveratrolul, cunoscut și ca o scuză de a bea vin roșu. Resveratrolul ajută ficatul prin reducerea inflamațiilor și îl protejează împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Consumul regulat este considerat ca reducând riscul de aparație a cancerului.
Un mic studiu de cercetare la persoanele cu boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD) a indicat că consumul zilnic de extract din sâmburi de struguri, timp de peste 3 luni, îmbunătățește funcția hepatică.
Desigur, extractul din sâmburi de struguri este mult mai concentrat decât ceea ce se găsește într-un strugure întreg, sau vin, eventual.
Dar nu ne face rău să facem strugurii un obicei zilnic, și cu siguranță vă puteți întreba medicul dumneavoastră dacă vă recomanndă un regim bazat pe extractul din sâmburi de struguri.
Fructul de cactus
Fructul de cactus este, de fapt, un tip de cactus comestibil. Este posibil să nu-l găsiți la magazinul din zona dumneavoastră, dar merită să-i acordați atenție datorită faptului că acest fruct interesant s-a dovedit a reduce simptomele unei mahmureli. Participanții la studiu au raportat că simt mai puțin starea de vomă, gura uscată și amețeală generală, dacă au băut extract din fructul de cactus înainte de a consuma alcool.
O mahmureală indică faptul că ficatul se luptă să proceseze cantitatea de alcool pe care a primit-o. Extractul din fruct de cactus pare să diminueze daunele oxidative pe care ficatul le suportă din cauza consumului de alcool excesiv, precum și să ajute la menținerea la nivel stabil a antioxidanților și a inflamațiilor.
Dar, dincolo de a fi o posibilă binefacere pentru adolescenții de pretutindeni, fructul de cactus a fost folosit mult timp în medicina holistică pentru tratarea bolilor de ficat, precum și a ulcerelor, rănilor și diminuarea oboselii.
Sfecla roșie
Sfecla are un gust aparte, și există foarte puțini oameni care le pot lua sau le pot lăsa. Poate și vouă vă place sfecla, sau poate chiar deloc. Însă dacă nu le puteți rezista, mâncați, deoarece sfecla conține antioxidanți dintr-o categorie numiți betalaine.
Acești compuși sunt excelenți pentru reducerea leziunilor oxidative și a inflamației ficatului, precum și pentru creșterea enzimelor de detoxifiere.
Deși cele mai multe studii au fost făcute cu privire la sucul de sfeclă, putem presupune că și consumul lor întreg este, de asemenea, benefic. Dar chiar și cei dintre noi cărora nu le place sfecla ar trebui să tolereze sucul de sfeclă în băuturile lor de fructe. Poate că dacă această aromă ar fi acoperiă de cea a coacăzelor și a afinelor, am putea să consumăm și noi.
Aceste 7 alimente curăță în mod natural ficatul, reducând efectele unor obiceiuri alimentare necorespunzătoare și permițând ficatului să-și facă treaba corect.
Atunci când ficatul este suprasolicitat de zahăr, alcool și alimente grase, devine incapabil să mai metabolizeze tot ce trebuie și începe să dezvolte depozite de grăsimi în interiorul său. Aceasta este esența bolii hepatice, care poate fi chiar mortală.
Cel mai sănătos ficat nu trebuie să se confrunte cu consecințele unei indulgențe dietetice, dar din moment ce aceasta este adevărata lume și cu toții trebuie să mai și pierdem uneori, cel mai bun sfat este, pur și simplu, să vă răsfățați moderat, asigurându-vă că ați introdus o mulțime de alimente ,,prietene”cu ficatul în dieta zilnică.
Cu siguranță săriți peste suplimentele de detoxifiere netestate și nereglementate de pe piață. Puteți avea încredere în ficatul dumneavoastră pentru a continua să depună efort atâta timp cât primește dragoste în schimb.
Articol interesant care este bine de urmat pentru toți, așa ne mai curatam un pic orbanismul