Sunt zile în care casa ta poate părea ca o grădină zoologică, dar nu ar trebui să arate așa. Readu la viață întreaga ta casă, urmând aceste sfaturi şi trucuri pentru a curăţa toate spaţiile – dulapul, locul de joacă, baia, şi chiar și altele — care sunt cunoscute că adună cea mai mare dezordine. Munca ta va fi recompensată pe termen lung. Vei vedea.
Corespondenţa şi diversele hârtii
Sertarul tău cu vechituri este deja plin de, ce altceva decât….vechituri. Folosește o cutie pentru toate hârtiile tale – scrisori, chitanţe şi bilete de la școala copilului tau— şi sortează tot ce s-a adunat, o dată pe săptămână. Atunci când un oaspete vine, pur şi simplu acoperi cutia cu un capac, pentru a ascunde dezordinea.
” Sertarul cu nimicuri”
Profită de dulapurile din bucătaria ta folosindu-te de interioarele ușilor ca și spațiu pentru organizare. “Sortează totul pe categorii şi pune-le în buzunarele de plastic, pe care le lipești pe partea interioară a ușilor dulapurilor de bucătărie,”, a spus Leslie Josel, creatorul ”Ordinii din haos” . Acest lucru înseamnă că veţi da de rețeta preferată a mamei fără a scotoci prin toate sertarele.
Folosește recipienți de depozitare
Ascunde toate bunurile tale în pungi de silicon reutilizabile ca cele din imagine. Cu mai mult de 900 comentarii pe Amazon, aceste pungi refolosibile (!) sunt esențiale în bucătărie deoarece le poti băga în cuptor, cuptorul cu microunde, congelator şi maşina de spălat vase. ”Institutul pentru Menaj” le iubeşte.
Cămara
Aranjează-ți rafturile din cămară așa cum fac cei din magazinele alimentare. Adică, plasează cutiile, recipienții și produsele mai noi în spatele celor vechi, și astfel vei folosi întâi alimente ce expiră mai curând. Fă un inventar a ceea ce ai deja, plasând alimentele uscate (inclusiv cereale, fasole, nuci şi făină) în cutii etichetate.
Rafturile din bucătărie
Blaturile aglomerate sunt, pentru orice bucătar-şef, un coşmar. Grupând ustensilele de bucătărie pe culori vă va permite să profitați de beneficiile unei bucătării organizate, fără dezordine vizuală. Poți face chiar mai mult de atât, și anume, să urci toate ustensilele de bucătărie pe rafturi, eliberându-ți astfel blatul de lucru.
Frigiderul și congelatorul
Cheia pentru a avea un frigider la fel de curat si organizat ca o celebritate (gândește-te la Khloe Kardashian) este clară, recipienți de depozitare care pot fi stivuiți. De exemplu, un set de şase recipiente în care se potrivesc diferite fructe şi legume, condimente, băuturi, şi ouă. Le poți personaliza în funcţie de stilul tau, ceea ce înseamnă că le poti folosi pentru diferite feluri de mâncare în diferite zile ale săptămânii.
Ustensilele de bucătărie
Separă-ți ustensilele de bucătărie prin separatoare de sertar. În separatoarele reglabile, ca acest organizator de ustensile expandabil de la OXO din imagine, poți pune instrumentele mari, mici şi cu diferite forme. În cele din urmă, vei putea găsi lingura ta de inghetata numaidecât!
Lista de cumpărături
Folosește partea din interior a unui dulap și improvizează un portofel cu buzunar adeziv pentru cupoane şi o tablă pe care să scrii lista de cumpărături Şi hei, poţi chiar scrie și parola de wifi din casa ta, în cazul în care vin prietenii copiilor.
Spațiul de sub chiuvetă
“Optimizează spațiul de sub chiuvetă prin adăugarea unor rafturi care pot fi folosite ca și compartimente sau sertare pentru a face cea mai mare parte din spaţiu deschisă,” sugerează Rachel Rosenthal, fondatorul companiei Rachel &Co;. Dacă utilizezi des aceste produse (produsele de igiena feminina, role de hârtie igienică şi săpun), atunci folosește un dulap în care poți aranja lucrurile pe un suport culisabil.
Chiuveta din baie
“Atribuie fiecărui membru al familiei tale o culoare şi folosește acest lucru ca o regulă în toată casa – fiecare periuță de dinți, prosop, sau coș de rufe a unei persoane are o culoare anume,ceea ce face mai uşor pentru toată lumea să își găsească propriile lucruri, şi (mult mai important) să îl pună la locul lui ,”după cum sugerează Sharon Tindell, şef în merchandising. Începe întâi cu baia (periuţele de dinţi!) şi apoi extinde.
Bijuteriile și machiajele
Păstrează-ți lucrurile tale esenţiale de zi cu zi – bijuterii, produse de ingrijire a pielii, parfum sau machiaj — într-un singur loc, cu ajutorul unui organizator din două piese, ca cel din imagine. Cele mai des folosite produse vor la fi într-un loc ușor accesibil, fără a provoca un dezastru pe masă. Win-win.
Dulapul cu lenjerii
Niciodată nu avem suficiente cearşafuri şi prosoape… până când dulapul nostru este supra aglomerat de lenjerie desperecheată, alături de cele mult iubite. În loc să le îngrămădim mai departe în coşuri, așează totul direct pe rafturi astfel încât să poţi vedea exact ceea ce ai. Utilizează rafturi pentru a păstra totul separat şi astfel împiedici răsturnarea stivelor. Cel mai bun sfat al lui Rosenthal: depozitează pernele și păturile, direct înfășate, pentru a te scuti de la stresul schimbării lenjeriei.
Sertarele pentru lucruri intime
Nimeni nu are timp pentru șosete desperecheate. Acest set cu patru compartimente — şase separatoare pentru eşarfe sau cravate, opt separatoare pentru lenjerie, şapte separatoare pentru sutiene, şi 24 separatoare pentru șosete – oferă loc pentru fiecare obiect. În plus, vei putea de fapt să vezi mai ușor dacă rămâi fără haine curate, înainte de a te îmbrăca dimineaţa.
Lucruri diverse
Dacă nu ești un artizan pasionat, probabil nu dai iama zi de zi în stocul de panglici din casă. Până începe sezonul cadourilor ce trebuiesc împachetate, crează-ți o cutie portabilă (şi destul de drăguță) pentru toate panglicile pe care le ai, sortându-le în funcție de culoarea pe care o au. Când vine vorba de a ambala, poți căuta în cutiuța ta și îți iei exact ceea ce ai nevoie.
Biblioteca
Pentru unii, biblioteca lor personală este de fapt în Kindle (Ebook reader produs de Amazon). Pentru alţii, acesta este înșirată pe rafturi, noptiere, şi pardoseală în întreaga lor locuință. Fă-ți biblioteca funcţională şi plăcută ochiului, aranjându-ți cărţile în funcție de înălţime sau de culoare pentru un aspect mai puţin aglomerat,și mai coerent, este recomandarea expertului organizator Jeffrey Phillip.
Hainele
Învață de la experţii în modă, pentru a îți face diminetile mult mai ușoare. “Probează hainele și combină-le, formând out-fituri – tricouri, pantaloni şi accesorii,” sugerează Stacy London, fosta prezentatoare a emisiunii ” Ce să nu purtăm” . Prin plasarea hainelor împreună cu accesoriile ce se potrivesc, pe umerașe, vei putea pune mai multe în dulapul tău, indiferent de marimea lui.
Gențile
Din moment ce ai cheltuit o gramadă de bani pe genți, ai putea, de asemenea le păstrezi în formă tip-top. Pe aceast ”economizator de spațiu” din imagine, poți atârna până la şase genți sau rucsace, şi apoi îl poți pune chiar în dulapul tău.
Încălțările
Dacă folosești rafturi, cutii de pantofi sau ai un morman de pantofi în partea de jos a dulapului, organizarea pantofilor vârf- toc poate maximiza spaţiul şi îți va oferi o privieliște mai bună la sortimentul de culori, modelul pantofului şi înălțimea tocului.
Ziarele și revistele
Tu le iubești, noi le iubim, dar bucătăria noastră, NU. În loc să păstrezi fiecare revistă pe care deja ai citit-o, Phillip îți sugerează să decupezi reţetele, antrenamentele, sau sfaturile de curăţare, şi să reciclezi restul. Recomandarea lui: reciclează tot ce este mai vechi de două luni — înafara cazului în care nu ai citit-o încă, desigur.
Portofelul
Deşi în ultima vreme o mulțime de plăți se fac online, există încă magazine și restaurante unde primim un bon. “Păstrează bonurile pe Shoeboxed, o aplicație care îți permite să fotografiezi chitanțele sau să trimiți bonurile pe e-mail,” spune Donna Smallin, autoarea cărții ”Ordonează dezordinea,găsește fericirea”. Odată încărcat, poți clasifica bonurile şi le poți găsi cu uşurinţă pe serverul de căutare.
Cablurile și firele
Protejază-ți copiii si animalele de companie de prelungitoare, stocând-le în interiorul unui organizator din lemn pentru cabluri. Pentru a știi de la ce vine fiecare fir , Josel ne recomandă să folosim etichete adezive pe care scriem numele fiecărui dispozitiv şi o ataşam in jurul cablului. Genial.
Camera de joacă
În cazul în care camera de joacă a copilului tău nu are un cerc hula hoop, atunci trebuie să cumperi unul cât mai repede posibil. Iată de ce: “pune un cerc hula hoop pe podea şi provocă copiii tăi să strângă tot ce este în interiorul inelului şi să îl pună la locul său. Continuă să muți cercul, până podeaua este complet curată,”, spune Josel.
Spațiul pentru teme
Pentru că fiecare casă cu copii de vârstă şcolară are nevoie un astfel de spațiu. “Umple un coş de plastic, transparent, cu creioane, foarfece, rigle, şi alte consumabile, astfel încât copilul tău să nu piardă timp preţios pentru a le căuta în fiecare zi,”, spune Josel. “Atunci când și-a terminat lecțiile, totul revine în coş şi copilul dumneavoastră își pregătește ghiozdanul pentru următoarea zi de școală.”
Jucăriile
În camera de zi, înlocuiește masa de cafea cu un Otoman cu capac. Acest lucru permite copiilor dumneavoastră să își depoziteze toate jucăriile lor într-o cameră, fără a face camera să arate haotic. Poți chiar să iei mai multe și fiecare otoman să fie alocat pentru fiecare copil sau pentru un anumit tip de jucărie.
Garajul
Nu uita: Garajul este de fapt făcut pentru a îți parca mașinile acolo, nu să depozitezi lucruri. “Folosește spațiul de stocare pe verticală pentru a te folosi la maximum de spaţiul de pe perete, chiar și deasupra uşilor de garaj,” spune Rosenthal. Instalează sisteme în stil scripete pentru obiectele voluminoase pe care nu le utilizezi zi de zi, cum ar fi scările şi biciclete.
Sfaturi utile pentru fiecare dintre noi… Ideea “o culoare diferită pentru fiecare” este minunată!
Idei foarte ingenioase care ne salveaza timpul! imi place la nebunie cea cu organizatul posetelor! Abia astept sa le pun in practica!
Super ! Ma încântat foarte mult aranjarea si sortarea hainelor pe umerașe cu accesoriile potrivite! La asta chiar nu m-am gândit! Ma bucur sa vad ca ma incardez la foarte multe puncte:) Bucătăria, produsele sub chiuvetă, listele de cumpărături pe pereti la mine sunt însoțite si de facturi 🙂 si multe altele! Foarte interesant articolul si bun de pus in practică
Un articol interesant, cu multe sfaturi ce pot fi puse in practica usor. Din pacate cumparam prea mult ( mult mai mult decat am avea nevoie) si fara sa ne dam seama, ne trezim sufocati de ° haosul° din juru nostru, asa ca aceste idei sunt binevenite
E un articol interesant, eu ca persona sunt ordinata nu imi place sa tin lucrurile prin toata casa fiecare isi are locul lor. Aceste idei sunt bine de stiut.
Un articol foarte util pentru cei care nu dispun de foarte mult spațiu sau pentru cei care vor sa aibă o ordine perfecta în casa.
Un articol cu foarte multe ideei bune pe care voi incerca sa le pun in practica. Camera copilului chiar arata ca o gradina zoologica cu atatea jucarii in ea si mai ales in momentul in care le arunca pe unde apuca. Foarte interesant acest articol . Multumim !
Multe sfaturi practice care pot fi usor de realizat in locuinta noastra. Intr o viata adunam o multime de lucruri multe nu le am folosit decat f rar dar nu vrem sa renuntam la ele si se strang ne aglomereaza si atunci trebuie sortate si depozitate. De retinut articolul!
Sfaturi interesante pentru a organiza o casa noua , cu idei practice fara plata unor designeri !
Un articol cu foarte multe ideei bune pe care voi incerca sa le pun in practica. mai ales un articol foarte util pentru cei care nu dispun de foarte mult spațiu
Sfaturi foarte utile, mereu este câte ceva de învățat chiar și atunci când crezi că le știi pe toate, eu sunt o persoana organizată dar mereu primesc cu interes și alte sfaturi, acest articol e binevenit
Sunt niste sfaturi foarte bune .Deobicei lucrurile nefolositoare nu le tin in casa.Iardaca esti ordonat niciodata nu o sa ai dezordine in casa.Intodeauna hainele arinjate lalocul lor si bucataria tinuta din scurto sa ai ordine si disciplina.
un articol interesant care poate fi pus in practica dar cand omul este la fel de practic si foarte bine organizat poate dezvolta alte multe sfaturi. mentinem sugestia si o adaptam dupa profilul fiecaruia.
Sfaturi foarte bune dar greu de pus in practica cand ai copii distrati care nu vor sa priceapa ca un lucru il pui la loc de unde l ai luat.
Un articol foarte interesant, cu multe sfaturi utile de pus in practica. Așteptăm astfel de articole si sugestii in continuare.