Motive pentru care este bine să ai un animal de casă

Ne oferă dragostea lor necondiţionat, se bucură nespus când ne întoarcem acasă şi ne fac să ne simţim bine atunci când suntem într-o pasă proastă. Este vorba, desigur, despre prietenii noştri necuvântători. Căţel sau pisică, mic sau mare, nu contează, pentru că orice animal de companie are, de regulă, aceeaşi influenţă benefică asupra ta. Îţi ridică moralul, te răsplăteşte atunci când îl mângâi (toarce, latră sau doar dă din coadă) şi nu te trădează (se ataşează greu de alte persoane). Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care specialiştii au căzut de acord: animalele de companie te menţin sănătos.

Un studiu recent a arătat că sunt mai multe animale în adăposturi decât copii în casele de copii din America. Surprins? Statisticile spun că s-a înregistrat o creștere mare în numărul familiilor indiene care optează pentru a adopta un animal. Un animal de companie aduce multe beneficii – și dacă te afli printre cei care și-au dorit întotdeauna unul, articolul de mai jos o să te convingă să îi iei.

 

Animalele de companie îți pot îmbunătății starea de spirit

Image result for Pets can enhance your mood
Chiar dacă îți vine să crezi sau nu, animalele te pot ajuta foarte mult să îți îmbunătățești starea de spirit și temperamentul. Cercetările au arătat că persoanele care suferă de diverse boli au șanse mai mici de a intra în depresie, dacă au alături un animal de companie, în comparaţie cu cei care suferă de boli similare şi nu au.

Câinii si pisicile pot îmbunătăți sănătatea si starea de spirit a stăpânilor.  Este opinia mai multor stăpâni de animale de companie. Aceștia însa știu și simt la propriu efectele binefăcătoare pe care le are un animal asupra stăpânilor. De exemplu, câineleși pisica, atunci când intra intr-o familie, reprezintă un motiv de asociere, de unire, de sporire a comunicării dintre membrii familiei.

 

Te ajută să ții sub control tensiunea arterială

Image result for Pets can Help to control blood pressure

Da, este adevărat. In timp ce pastilele reduc, în general, presiunea arterială, ele nu sunt eficiente când vine vorba de atacuri neprevăzute, cauzate de stres și tensiune. Totuși, cercetătorii din New York au descoperit că cei care au câini sau pisici au presiunea arteriala mai redusa decât cei care nu au animale de companie. După aflarea acestor rezultate, numeroase persoane și-a cumpărat animăluțe.

Mângâind un câine sau o pisică, corpul este stimulat să producă un hormon care produce o stare de bine și scade nivelul hormonului de stres. Acest lucru poate duce la reducerea presiunii arteriale. Proprietarii de animale domestice au o presiune arterială și un ritm cardiac mai scăzut decât cei care nu se bucură de compania lor. Se pare că mângâierea animalelor este benefică și pentru presiunea arterială a copiilor, acest obicei scăzându-le starea de nervozitate și hiperactivitatea.

 

O modalitate de a face mișcare

Related imageVrei pe cineva care să te însoțească la plimbări? Câinii pot fi parteneri foarte buni pentru așa ceva și vor fi foarte fericiți să iasă la plimbare, chiar mai mult, câteodată îți vor cere să faci asta, chiar dacă ești obosit, lucru care te va menține activ și în formă. Și alte activități precum hrănirea, îmbăierea sau joaca sunt modalități bune de a face mișcare.

Animalele de companie îi fac pe stăpâni să fie mai activi. Unii se mișcă greu din fotoliu și fac puțină mișcare, chiar dacă acest lucru este bun pentru propria sănătate. Însă pentru ca patrupedul lor să se simtă bine, trebuie să meargă pe jos cel puțin o jumătate de oră pe zi, exercițiu bun pentru menținerea în formă atât a animalului, cât și a stăpânului. În plus, este un bun mijloc de prevenire a obezității, dar și a osteoporozei și a artritei reumatoide. Pentru persoanele în vârstă singure, este și o modalitate ideală de a intra în contact cu vecinii și alți deținători de animale, care își scot câinii la plimbare. Cu ajutorul animalelor, contactele sociale sunt mai ușoare.

Un antidot pentru singurătate

Image result for Pets can An antidote for loneliness

O analiză finală a 17 studii a arătat că persoanele care suferă de boli mintale şi deţin    animale de companie sunt mult mai deschise în căutarea ajutorului şi menţinerea stării de  sănătate.

Medicul Helen Luis Bruce de la Universitatea din Liverpool susține că animalele de companie îi ajută pe oamenii cu boli grave, cum ar fi depresia, schizofrenia și tulburarea bipolară.

Animalele de companie le dau acestor oameni un sentiment profund de siguranță, un sentiment de stabilitate, de continuitate. Oamenii de știință au studiat influența pisicilor, câinilor, hamsterilor, păsărilor asupra bolnavilor.

La final s-a demonstrat că animalele de companie le-au oferit un sentiment de iubire și sprijin necondiționat și le-au ușurat grijile, singurătatea și tristețea.

“Animalele de companie nu condamnă, acceptă și susțin necondiționat, sentimente pe care pacienții nu le primesc de multe ori din partea familiei sau a societății “, a spus Bruce.

“Îi ajută să mențină un sens existențial”, a concluzionat medicul.

Nu contează cât de singur te simți, un animal de companie va fi mereu acolo pentru tine. Dacă alegi să îți deschizi inima în fața lor, să le spui un secret, acesta va fi mereu în siguranță. Animalele îți oferă o dragoste necondiționată și sunt mereu loiale.

 

Reduc stresul

Image result for Pets can Reduce stress

Animalele de companie au un rol important in a ajuta pe stăpânii lor pentru a putea face fata mai ușor stresului cotidian.

Au capacitatea de a acționa direct la apariția stării de anxietate producând un efect de calmare la nivel fiziologic si psihic. Cercetările efectuate au demonstrat faptul că in cazul unor activități stresante, daca acestea au loc in prezenta animalului de companie, reacția fiziologica a organismului este mai redusă. Scade pulsul si tensiunea arteriala. Acestea scad cel mai mult atunci când stăpânul mângâie animalul de care s-a atașat, scăderea pulsului si a tensiunii fiind urmata de vorbitul cu acesta. Reducerea tensiunii și a pulsului pot fi chiar mai mari față de alte forme de relaxare ca vorbitul cu o altă persoană, cititul.

Stresul este mai mare atunci când la desfășurarea unei activități participă o persoană străină și care este percepută ca având rolul de evaluator. Prezenta animalului reduce sentimentul de critică, de evaluare, mărește încrederea în sine.

Animalele oferă ajutor si companie fără a condiționa acest sprijin. Legătura afectiva intre animalul de companie și stăpân stă la baza reducerii stresului,tocmai datorita ofertei de afectivitate necondiționată.

Ajuta la acceptarea si exprimarea afectivității pentru persoanele care au greutăți in exprimarea acesteia.

Astfel, interacțiunea cu un animal poate duce la trăirea mai puțin intensa a stresului.

 

O viață mai lungă

Image result for Pets can help you have aLong life

Cercetătorii au observat că persoanele care au suferit de atacuri cerebrale si au animale de companie trăiesc mai mult. De asemenea, un studiu efectuat pe 100 de pacienți suferinzi de diverse boli cardiace atesta faptul că cei care aveau animale de companie aveau o speranță de viață mai mare decât cei fără animale. Terapia cu animale si-a câștigat tot mai mulți adepți in ultimii ani, iar specialiștii încurajează oamenii să crească animale de companie pentru ca prezenta acestora este considerată un factor important de reducere a stresului, un sprijin moral pentru a depăși un moment dificil.

Studiile de specialitate au arătat cei care dețin animale au necesitat îngrijire medicale intr-o mai mica măsura decât cei care nu aveau niciun animal de companie.

S-a demonstrat, de asemenea, că cei care au un animal de companie rezistă mult mai bine problemelor vieții, merg mult mai des la doctor si trăiesc ancorați in realitate tocmai pentru ca trebuie să poarte grija cuiva care se bazează pe ei. In sfârșit, se știe că proprietarii de pisici si căței care suferă de diverse maladii au o putere de vindecare mult mai mare.

Animalele de companie sunt și o armă împotriva Alzheimer. Animalele pot avea influente majore în prevenirea și tratarea acestei boli. Pe lângă liniștea și armonia interioara pe care le oferă stăpânilor, faptul că trebuie hrănite la timp stimulează memoria și judecata. Funcțiile creierului sunt astfel activate clipă de clipă și, daca este instalată, boala nu poate înainta.

Daca pana acum cercetătorii foloseau ca material de studiu doar pisici si căței, în prezent s-a pus la punct terapia cu cai, destinată in principal bolnavilor cu afecțiuni motorii și psihomotorii. Este, de asemenea, o metodă excelentă de stabilire a unei legături indestructibile între pacient și terapeut. De asemenea, terapia cu delfini dă rezultate tot mai bune in cazul persoanelor autiste. Se pare că simpla atingere a corpului și pielii acestor mamifere deblochează centrii din creier răspunzători de aceasta boală.

 

Te ajuta sa socializezi mai bine

Image result for Pets can help you have Better social skills
Atunci când iți plimbi câinele este inevitabil sa nu te întâlnești cu diverse persoane care vor vrea sa se oprească să vorbească cu tine, legat de blănos.

Vei vorbi mai mult cu vecinii, iți vei petrece mai mult timp in parc (un loc public important) si vei părea mai prietenos in ochii celorlalți.

S-a demonstrat că oamenii care dețin animale se descurcă foarte bine când vine vorba de relații sociale. Copiii care cresc alături de animale sunt mereu respectoși ș blânzi cu vietățile.

 

Next Post

Comments 96