Felurile în care stresul ne afectează pielea și cum putem rezolva asta
Lucrezi constant sub stres? Acest lucru pare să fi devenit ceva normal în ultima vreme. Un studiu recent, efectuat pe problema stresului, emis de Asociația Psihologică Americană relevă că mai mult de jumătate dintre americani cred că una dintre cele mai grave probleme este stresul. Oamenii nu se mai pot odihni: aproximativ 45 % din ei, au mărturisit că sunt atât de afectați în ultima vreme de stres, încât se duc la culcare şi rămân treji, nereușind să se odihnească.
Pe lângă somn, pielea noastră, este și ea, grav afectată de acumularea de stres. Să aruncăm o privire la ce îți poate spune pielea ta – şi cum poți contracara efectul, încercând să păstrezi un aspect sănătos.
Pentru cei care au, sau au avut, probleme cu pielea, stresul poate duce la forme mai grave. Dacă te simţi stresat, să nu fii surprins când vei observa erupții de psoriazis sau eczeme. Asta înseamnă că nivelul de cortizol a crescut mai mult decât trebuie pentru sistemul imunitar, iar pielea este una dintre primele părţi ale corpului care suferă.
Pungile de sub ochi
Odată ce problemele şi obligaţiile tale s-au acumulat într-o așa măsură încât îți tulbură somnul, lichidul începe să se adune în zona care stă la baza pleoapei inferioare. Te ridici dimineaţa şi te privești în oglindă. Pungile de sub ochi sunt neatrăgătoare și te îmbătrânesc. Şi dacă dormi pe burtă, va amplifica efectul mult mai tare.
Prevenirea pungilor de sub ochi
Ai grijă să dormi cel puțin opt ore. Dacă observi că dimineața, ochii sunt umflați, ia o lingură rece (pe care ai pus-o în frigider cu o noapte înainte), apasă în zona umflată din colţul interior al ochiului şi fă un masaj, cu mișcări spre exterior pentru ca lichidul să dispară. După ce, cea mai mare parte din umflătură s-a dus, aplică anti-cearcăn exact sub ochi. Partea feței tale, pornind de la baza nasului până la ochii va deveni mai strălucitoare, lucru care ajută la estomparea umflăturii sau a ce a mai rămas din ea. Aplicarea plicurilor de ceai verde, rece, umed sub ochi, reduce de asemenea umflătura acestora. Un alt sfat util ar fi consumul de sare mai redus, deoarece duce la retenţia de lichide.
Erupții cutanate, urticarii și herpesuri
Acestea sunt rezultatele unui intestin dezechilibrat, o condiție cunoscută ca disbioză. Aceasta începe să se manifeste atunci când stresul preia controlul şi sunt prea multe bacterii rele în organism. De asemenea, stresul poate încetini procesul de vindecare, considerabil.
În timp ce stresul, în cantităţi mici, poate fi un lucru sănătos, permiţându-ți să rămâi concentrat şi atent, atunci când se acumulează prea mult, acest lucru se răsfrânge asupra sistemului imunitar. Pot apărea infecţii ale pielii, herpes sau pete. Mai mult de atât, se vor vindeca mult mai greu, deoarece stresul exacerbează stratul protector exterior, afectând astfel funcţia de barieră.
Liniștește-ți pielea
Te poți elibera de stres făcând niște exerciții de respirație, dar ar trebui să mergi la doctor, atunci când crezi că nu mai faci față. Ai nevoie să îți restabilești echilibrul bacterian în intestine, aşa că poate, va trebui să iei pro-biotice pentru asta.
Riduri adânci
Repetând zilnic expresiile faciale obişnuite, zâmbim sau stăm încruntați, vom forma linii pe pielea feței, care devin mai adânci şi mai adânci.
Cum putem preveni micile riduri?
Demn de reținut, colagenul si elastina sunt cei 2 factori responsabili de tinerețea pielii, ce scad odată cu vârsta. Astfel, metodele de prevenție au ca scop stimularea colagenului și a elastinei, pe lângă un stil de viață corespunzător, ce presupune somn suficient, renunțarea la fumat, administrarea de vitamine antioxidante, o alimentație echilibrată, combaterea stresului etc.
Ai grijă de tenul tău: fă o curățare în profunzime o dată pe săptămână și cele de rutină în fiecare seară. Astfel vei elimina toxinele acumulate. Alege un tratament făcut în casă, săpunuri sau alte produse naturale, și folosește-le zilnic.
Pielea uscată
Stresul te poate împiedica să te hidratezi suficient. Este chiar mai rău, dacă exagerezi cu sucul sau cafeaua, care cauzează deshidratarea. Lipsa de hidratare își va pune cu siguranță amprenta pe piele, care poate deveni uscată şi va începe să semene cu hârtia.
Ce poți face?
Desigur, asigură-te că bei suficientă apă; îți va face bine, de asemenea, să bei mult ceai verde, care are calități antioxidante. Alege alimentele care conţin apă, cum sunt fructele, roșiile, castraveții, ridichile. În cazul în care trebue să acționezi rapid pentru a îmbunătăți situaţia mai repede, optează pentru un ser care conţine acid hialuronic, este un ingredient natural al organismului care transportă de o mie de ori greutatea sa în apă.
Erupții acneice
Acneea este cea mai frecventă afecţiune cutanată. Genetica, stresul, unele medicamente, hrana incorectă, uneori chiar cosmeticele greşit aplicate pot determina apariţia de coşuri. Formele şi gravitatea leziunilor variază de la o persoană la altă sau chiar la aceeaşi persoană de la o zonă la alta sau în diferite momente, după ani de pauză. Vindecarea, cu sau fără semne, depinde inclusiv de comportamentul nostru. Ruperea coşurilor, stoarcerea lor, acasă sau la cosmetică, poate autoîntreţine apariţia de noi leziuni. Comportamentul este influenţat de stres, sunt oameni care sunt realmente afectaţi emoţional, se izolează social şi dezvoltă trăiri complet greşite, inclusiv în părerea pe care şi-o creează vis-a-vis de propria persoană.
Cum se poate vindeca acneea?
Un regim alimentar echilibrat, o igienă strictă, pot ca să contribuie la ținerea sub control a acestei boli de piele, cu atât mai mult cu cât nu există medicamente minune care să o vindece rapid 100%, ci doar o pot atenua. Utilizarea unui săpun natural care să nu usuce, dar nici să nu îngrașe pielea este benefică în prevenirea acneei.
O dieta variată, bogată în fructe și legume, aduce un aport de vitamine și minerale esențiale organismului, întărește capacitatea de apărare și de autoreglare internă. Nu trebuie uitat nici peștele, ca sursă bună de grăsimi sănătoase.
Zgârieturile și micile cicatrici pot fi cauzate de stres
Un nivel mărit de stres şi de anxietate ar putea provoca ticuri comportamentale atunci când te ciupești de piele fără să îți dai seama, sau când îți răsucești şi îți smulgi firele de păr. Astfel de comportamente duc la probleme grave, care afectează pielea și formează mici cicatrici şi răni.
Cum poți opri asta?
Dacă ai ajuns până în punctul în care să ai astfel de ticuri în subconștient, mai întâi de toate, trebuie să observi ce fac mâinile tale, în permanență. Amintește-ți că acesta este un obicei extrem de dăunător și pregătește unele activităţi mici, care să îți implice mâinile şi să le țină departe de zonele afectate. Dacă este prea dificil să controlezi acest lucru, roagă-ți partenerul sau un prieten să îți atragă atenția de fiecare dată când faci asta.
Cum gestionam stresul?
De fapt, nu stresul ne omoară, ci reacția noastră la acesta. Intr-o situație stresantă, putem alege să ne enervăm, să țipăm sau putem alege să respirăm adânc și să ne detașam. Depinde doar de noi. Stresul există, presiunea există, dar există tehnici și activități care ne ajută să ne detașăm, să privim lucrurile „la rece” si să nu intrăm in zona patologică a stresului.
Un masaj, o carte bună, exercițiile de stretching, pilates, dansul sau orice altă activitate care te ajută să te detașezi de situație, e foarte bună pentru a gestiona stresul.
Multumim pentru aceste sfaturi utile impotriva cearcanelor, sfaturi de care am sa tin cont,inclusiv pentru a preveni ridurile. Va multumesc
Eu de la stres am o iritatie pe piele si mancarimi foarte mari.. am avut o perioada foarte stres si de insomni si nu dormeam doar cateva ore pe noapte…am reusit sa.mi revin usor usor
Un articol cu sfaturi utile mai ales pentru noi femeile. Stresul este boala secolului și cred ca va continua sa ne afecteze pe toți multă vreme.
Informatii foarte bune, care poate intr-o zi o sa ne ajute. Noi suntem intotdeauna intr-o stare de stres si nu neaparat doar la munca si in lucrurile mici pe care le faci zi de zi. Multumim ptr. articol.
Aplicarea plicurilor de ceai verde, rece, sub ochi, reduce de asemenea umflătura ochilor…si eu folosesc si felii de castravete..tot reci
Bine de știut 😀 dacă am putea elimina stresul pentru totdeauna , ar fi și mai bine 😢
Stresul trebuie combatut prin toate mijloacele posibile.
Stresul ne afecteaza pe toate planurile. Aceste mici trucuri nu rezolva decat o mica parte din efectele secundare ale stresului. Agitatia de zi cu zi ne streseaza in primul rand si oamenii care alegem sau nu sa fie in viata noastra.
Interesant articol!Pielea este cea mai clară oglindă a stării noastre de sănătate, astfel că o perioadă stresantă din viaţa noastră va avea în cele mai multe cazuri un impact direct asupra nivelului de energie, sănătăţii şi aspectului pielii
Un articol interesant.Stresul este un disconfort o stare de rau care ne afecteaza viata si sanatatea.Stresul putem sa il combatem prin sport si o alimentatie sanatoasa..Antioxidanti si vitaminele ne ajuta sa avem o piele cit mai sanatoasa.
Foarte util articolul,de ajutor pentru mine care am o problema sunt foarte stresata mai tot timpul
Stresul este unul dintre factorii care ne îmbolnăvesc fără să ne dăm seama,e bine ca faceți astfel de articole care ne învăța cum să combatem îmbătrînire pielii,ridurile,etc..Mulțumim!
Organismul nostru poate fi asemuit cu mecanismul unui ceas mecanic…cand ceva nu functioneaza bine, atrage si alte defectiuni. Se pare ca stresul sta la baza multor boli grave si noi trebuie sa ne autoeducam sa-l eliminam…cum putem face acest lucru? Cu exercitii fizice,sa ne bucuram de fiecare clipa si lucruri marunte,sa zambim mai des, sa fim impacati cu noi insine si sa redevenim umani!
Stresul considerat “boala secolului” o problema care ajunge sa afecteze multe persoane active confruntate cu probleme si obligatii zilnice. Acest lucru poate duce la aparitia de eczeme , psoriazis si multe probleme cu tenul cum ar fi acneea. Rezolvarea ar fi sa incercam sa ne detasam de episoadele de stres sa facem sport sau alte activitati care sa ne destinda.
Stresul este mult mai nociv decat am putea crede, iar pielea este bineinteles si ea afectata. am gasit sfaturi bune, mai ales cele pentru cearcane, pe care le voi incerca
Bineinteles ca nu ne putem feri de stres , acasa , la servici , nesiguranta vremurilor pe care le traim! Incercam sa minimalizam efectul lui aupra organismului dar nu intotdeauna reusim…Este bine ca exista astfel de aticole care ne mai aminteste din cand in cand cum sa procedam sa evitam problemele si chiar bolile provacate de STRES.
Wow un articol foarte interesant. Și eu am simițit de multe ori că indiferent cât de mult as dormi tot nu ma odihnesc suficient. P. S. Ceaiul verde chiar ajuta la menținerea unui ten mai curat, eu l-am folosit și chiar ajută!
Mulțumim de articol! Da, stresul a ajuns o mare problemă pentru sănătatea omului, deoarece nu știm cum să reacționăm când acesta apare în viața noastră, noi în loc să îl “alungam”, să încercăm să fim calmi, devenim niște persoane nervoase și anxioase!
De multe ori ne lasam ca acest VIRUS numit stres sa ne controleze organismul.Depinde doar de noi , trebuie sa constietizam ca acest virus nu face altceva decat sa ne imbolnaveasca , sa gasim o modalitate de a elimina stresul.Eu de exemplu cand sunt stresata ma manifest prim mai multe metode ,si anume , merg la masaj o data pe saptamana , dansez ,merg la petreceri , iar cand sunt stresata la “maxim’ atunci tip.Foarte bun articolul , merita incercate metodele de eliminare a stresului.
Mult mai multa lume duce o viata stresant din pacate si eu am observat in avest articol cateva sfaturi am sa le pun in aplicare .
Foarte bun articolul si foarte adevarat merita pus in practica pentru cei care sunt stresati,am avut si eu odata probleme cu stresul,intr o perioada grea imi pasa mereu de cei din jur ca ce parere aveau despre mine dar acuma m am detasat de tot. Multumim pentru articol
Poate nu ne dam seama dar pielea chiar este afectata din cauza stresului, urăsc când nu reușesc sa mi controlez anumite ticuri nervoase pe baza de stres, bineînțeles.
Stresul reprezinta prima piesa a dominoului personal. acum fiecare dintre noi incercam sau nu sa-l tinem in frau prin diverse metode pentru ca sensibilitatea fiecaruia este diferita pornind de la piele si pana la alte cauze interne care pot fi influentate de stresul zilnic. e adevarat ca unele afectiuni ale pielii sunt greu de tratat si din pacate viata cotidiana ne demonstreaza ca nici stresul nu poate fi usor inlaturat.
Din pacate stresul este,din punctul meu de vedere,cea mai grava si intalnita problema in zilele de azi!!!
Stresul este un factor dăunător nouă, foarte adevărat…. într-adevăr ca să scăpăm de stres trebuie să urmăm cu strictețe toate sfaturile enumerate mai sus…. altfel poate duce la depresie.
Multumim pentru acest articol. De acum putem prevenii aceste boli ale pielii. Este adevarat ca stresul este cauza multor boli .
Chiar cred ca masajul , o carte bună, exercițiile de stretching, pilates, dansul pot ajuta la atenuarea formelor de stes, dar cu ajutorul plimbarilor in aer liber cred ca poti realiza mai multe !
Foarte folositor articolul. Ar trebui sa luptam impotriva stresului cu cat mai mult zambet si nepasare,dar nu se poate tot timpul si de aici rezulta tot ce e scris in articol.
Stresul este sentimentul pe care îl simţi atunci când percepi o diferenţă între ceea ce ai şi ceea ce vrei. Cu cât diferenţa este mai mare şi cu cât chestiunea este mai importantă pentru tine, cu atât mai mare este potenţialul pentru stres. John E. Newman
Foarte real articolul, intradevar stresul Este cauza multor bolii,eu am facut testul pe Mine insumi, dupa 3 Zile de munca non-stop cu 5 ore pe noapte dormite, pielea mea arata foarte rau, dar Din pacate asta e viata un stress continuu!
Este foarte important sa evitam stresul dar din pacate el nu evita sa ne ocoleasca.Sunt situatii cand involuntar ne trezim ca suntem epuizati si solicitati la maxim!
Stresul este boala zilelor noastre cauzată de prea multe lucruri de făcut la muncă şi acasă. Dar şi explozia de informaţie ne oboseşte şi ne stresează!!
Stresul afecteaza nu numai pielea, ne afecteaza viata de zii cu zi si relatiile cu celelalte persoane care ne inconjoara. din pacate traim intr o era a stresului si numai noi insine ne putem controle.
Tot ceea ce se spune in articol este mai mult decât adevarat! Mai adevarat este ca de foarte multe ori citim si doar atât.Oare cine ne poate spune că face tot ceea ce ar trebui ? Eu,recunosc ca nu fac tot ce se spune in articol,deși știu ca ar fi benefic .Cel nai mult încerc sa scap de stres și că in mare parte am reușit. Este un pas mare!
Nu este o noutate faptul că stresul poate avea un impact major asupra organismului, mai ales in zilele noastre.
nu ne putem feri de stres dr macar putem incerca chiar ma bucur ca aTi postat acest articol nu prea apuc sa dorm mai mult de 6 ore pe noapte si tot timpul am ochii umflati si cearcane dimineata sper sa fiu mai echilibrata de acum