Cum faci față unei iubiri neîmpărtășite

Cum faci față unei iubiri neîmpărtășite

Dragostea neîmpărtăşită este unul dintre sentimentele cele mai urâte, pe care le putem experimenta. Prima mea experiență cu acest sentiment groaznic, a fost cu un coleg din liceu. L-am adorat de departe, dar am fost prea timidă şi speriată pentru a îi recunoaște sentimentele mele și a îi spune că îl plac.

Acest lucru a continuat pe parcursul anilor, și cu alte persoane. A fost o persoană căreia, niciodată nu am putut să îi dau  drumul şi alte persoane în cazul cărora ştiam că o relaţie nu este posibilă şi trebuie să renunț. Unii dintre aceşti oameni mi-au fost prieteni şi cu alții am ieșit de câteva ori la întâlniri.

Probabil  că te-ai regăsit și tu în această situaţie. Există diverse modalităţi prin care dragostea neîmpărtăşită poate să apară, dar durerea este in continuare aceeași.

Poate iubești pe cineva care nu este disponibil pentru tine din cauza relaţiei lor, orientării sexuale, diferențelor de opinii despre copii sau alte motive. Indiferent, ştii că dragostea ta nu va primi același răspuns şi că o relaţie nu poate merge mai departe.

Poate ești îndrăgostit  de unul dintre prietenii tăi. Poate chiar de cel mai bun prieten. Tu simţiţi în adâncul inimii tale că această relaţie este perfectă pentru amândoi, şi că este sufletul tău pereche. Cu toate acestea, cealaltă persoană nu îți împărtășește aceste sentimente.

Te poți afla în situația în care ești îndrăgostit de persoana cu care ai deja o relație. Dar, știi că ea nu are aceleași sentimente puternice pentru tine. Bineînțeles, se poate să te placă sau să îi facă plăcere compania ta, dar știi că ea nu este îndrăgostită de tine și că între voi este un dezechilibru în ceea ce privește sentimentele.

Sau poate această persoană te-a iubit odată, dar brusc nu o mai face. Nici nu ți-ai dat seama când s-au schimbat sentimentele ei pentru tine, dar chiar dacă tu ești complet îndrăgostit, ea nu își mai dorește să fie într-o relație cu tine.

Este important să realizezi când dinamica a devenit nesănătoasă şi de ce este important să nu-ţi fie frică să mergi mai departe.

Fericirea ta nu are nimic de a face cu o altă persoană.

Ştiu, acum crezi că lumea ar fi perfectă dacă această persoană ți-ar răspunde sentimentelor tale. Ei bine, ăsta este adevărul. Tu deții frâiele fericirii ta, nu cealaltă persoană.

Deci, să fim realiști. Cum ar fi arătat de fapt relația voastră, dacă ați fi fost împreună?

Am un prieten care a fost  îndrăgostit de una dintre cele mai bune prietene ale lui, ani de zile la rând. Ea nu i-a împărtășit  sentimentele , dar el era convins că ar fi fost perfecți împreună. El niciodată nu a încercat să cunoască alte femei şi a avut o părere proastă despre el. Toată energia lui și-a consumat-o fiind prietenul perfect pentru ea, încât a neglijat toate celelalte prietenii.

În cele din urmă a trebuit să fiu sinceră si să îi spun că nu se potrivesc deloc. Și l-am întrebat cum își imagina relația lor, dacă ar fi fost împreună.

Ei bine, se pare că această prietenă de care el era îndrăgostit, nu se purta foarte frumos cu el, nici ca amici. Deci, de ce ar deveni ea brusc,  o iubită adevărată, când nici măcar nu era o prietenă bună? Aveau, de asemenea, interese şi valori diferite care ar fi provocat conflicte într-o relaţie romantică.

După ce i-am arătat asta prietenului meu, de mai multe ori, în cele din urmă a mers mai departe. El s-a concentrat pe a își face alți prieteni,  oameni care îl apreciau şi stimau. El este încă prieten cu acea femeie, dar a păstrat o anumită distanţă şi și-au limitat conversaţiile.

El se arată lumii și merge la întâlniri. O duce mult mai bine, pentru că în cele din urmă și-a dat seama că poate trăi o viaţă fericită şi minunată fără a avea nevoie ca aceasta persoană să-l iubească. El ştie, de asemenea, că există o femeie acolo undeva, care îl va iubi pentru ce este el şi este concentrat să întâlnească această femeia, mai degrabă decât să încerce să schimbe sentimentele cuiva pentru el.

Poţi trăi o viaţă uimitoare şi fericită fără ca o anume persoană să te iubească. Am înţeles că poate acum este greu de crezut, mai ales că gândurile tale sunt axate atât de mult pe acestă persoană. Dar tu deții frâiele pentru fericirea ta.

Găsește modalități să îți faci viața mai fericită chiar acum. Investește timp în pasiunea și hobby-ul tău. Întâlnește oameni noi. Mergi la o întâlnire distractivă cu cineva. Călătorește într-un loc nou.

 

Încetează să mai crezi că poți schimba sau repara situația.

Dragostea neîmpărtăşit poate deforma gândirea despre dragoste. De cele mai multe ori, dragostea neîmpărtăşit este nesănătoasă.

Te gândești că poate trebuie să te schimbi pentru ca cineva să fie atras de tine. Ai putea crede că trebuie să pierzi  în greutate, să faci mușchi, să îți vopsești părul, să îți schimbi garderoba şi să fii cineva, care nu seamănă  cu tine deloc.

S-ar putea să ai o părere proastă despre tine şi să crezi că dragostea trebuie să fie câştigată. Ar putea să fie greu pentru tine să accepți că cineva te poate iubi doar pentru felul în care ești acum. Ca rezultat, ai obiceiul de a intra in relații toxice, unde simți că trebuie să câştigi dragostea cuiva.

Ar putea exista o situaţie unde o persoană te ține în preajma sa luni sau ani de zile. Această persoană te place şi se bucură să fie în jurul tău, şi încerci să înțelegi de ce această persoană nu te iubește. Ai putea crede că a fost rănit înainte şi nu este gata pentru dragostea ta sau ii este frică de iubire. Vei căuta scuze pentru a rămâne în preajma sa, în speranţa că în timp, această persoană se va trezi şi își va da seama că a fost îndrăgostit de tine tot timpul. Nu permite să fii prins într-o situaţie ca aceasta, sau să crezi că persoana potrivita pentru tine are nevoie de ani ca să își dea seama că te iubește.

Indiferent de situația în care te afli, trebuie să realizezi că nu ai ce să faci pentru a schimba sau repara asta. Îți vei face doar și mai mult rău încercând să repari o astfel de situație.

Există cazuri în care dragostea neîmpărtăşită poate deveni reciprocă. Persoana care nu a fost îndrăgostită de tine își dă seama că și ea te iubeşte, dar acest lucru trebuie să se întâmple în mod natural şi fără ca tu să încerci să faci ceva.

Prietena mamei mele avea un bun amic din liceu, ani la rând. Ea bănuia că el avea sentimente mai profunde pentru ea, dar nu simțea același lucru. Fiecare s-a căsătorit cu altcineva și și-au făcut familiile lor. Peste câțiva ani, prietena mamei mele a divorțat și are acum o relație cu amicul din liceu ( care este și el, la rândul lui, divorțat).

Morala acestor povești, este să înțelegi că sentimentele oamenilor se pot schimba, dar în cele mai multe cazuri nu au nimic de a face cu tine. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să găsești fericirea în viața ta și să mergi mai departe.

Dacă dragostea pe care i-o porți unei persoane trebuie să se finalizeze cu o relație, la un moment dat, asta se va întâmpla natural, fără a fi nevoie să manipulezi sau să forțezi sentimentele.

Dacă te chinui cu o obsesie asupra unei persoane, atunci încearcă să primești ajutor. Prietenii tăi, apropiații sau chiar forumuri te pot ajuta cu susținere. Poți apela chiar și la un terapeut, pentru a înțelege de ce petreci atât de mult timp focusându-te pe această persoană.

 

Dragostea este un sentiment.

Adu-ți aminte că dragostea este ceva ce dai, dar și primești. Dragostea nu este o persoană.  Această persoană de care îți pasă profund nu reprezintă dragostea. Este posibil să ai sentimente foarte puternice pentru ea, dar dragostea este un sentiment şi nu această persoană.

Ca oameni, nu putem alege de cine ne îndrăgostim. De aceea, mulţi dintre noi nu pot forţa iubirea, chiar şi atunci când lucrurile par perfecte pe hârtie.

Dragostea a existat dintotdeauna și se poate schimba în timp. Dragostea romantică pe care o simți pentru cineva acum, se poate schimba în una platonică în viitor. Dragostea ta poate fi împărtășită, și dintr-o dată, te simți îndrăgostit de altcineva.

 

Păstrează puțină distanță

Image result for Create some distance between youCel mai bun mod de a încerca să nu te mai concentrezi atât de mult pe aceea persoană, este să păstrezi puțină distanță.

Nu există reguli în legătură cu distanța sau cum trebuie ea pusă în aplicare. Fiecare situație este diferită, dar acordă-ți puțin timp pentru a stabili de cât spațiu ai nevoie pentru ca inima ta să se vindece.

Poate ai nevoie să nu te mai întâlnești cu această persoană, timp de câteva săptămâni, să nu îi mai dai mesaje și să îți închizi pentru o perioadă rețelele de socializare, pentru a nu mai fi tentat să vezi ce face.

Poate această persoană este aproape de tine, iar atunci trebuie să te focusezi pe hobby-urile și prieteniile tale. Asta este foarte important atunci când ești îndrăgostit de cea mai bună prietenă. Nu trebuie să renunți la această prietenie, dar poți cunoaște noi oameni și te poți implica in noi activități care să îți țină mintea ocupată.

Dacă relația nu este echilibrată, atunci încetează să mai depui atâta efort. Nu îți mai oferi ajutorul atunci când ți se cere, nu mai răspunde mesajelor și apelurilor imediat. Stabilește granițe sănătoase.

Învață să te porți cu această persoană pe care o iubești, la fel ca și cu orice altă persoană. Cu cât echilibrezi mai mult această prietenie, cu atât mai ușor va fi să mergi mai departe și să ai o prietenie sănătoasă cu această persoană.

 

Canalizează-ți sentimentele către altceva.

Image result for Channel your feelings into something elseDragostea nu este o emoție pe care o poți pur și simplu opri. Poate faci pași spre a merge mai departe, dar ești încă îndrăgostit de această persoană.

Îți poți folosi aceste emoții pentru a face ceva productiv. Dragostea poate fi o sursă de inspirație pentru un proiect major. Una dintre cele mai bune modalități prin care poți trece peste o astfel de situație, este să te focalizezi pe ceva ce te încântă. Poate îți poți canaliza energia în a scrie ceva, a crea artă sau a studia ceva pentru școală.

Este un moment potrivit pentru a te apuca de un nou proiect la muncă sau a îți găsi un nou hobby. Poți face plimbări lungi pentru a îți elibera mintea sau yoga.

 

Iubește-te.

Image result for Love yourselfSă te iubești pe tine este exact ceea ce ai nevoie atunci când te lovești de o iubire neîmpărtășită. Poate încă iubești acea persoană, dar trebuie să te iubești pe tine mai mult, pentru a reuși să mergi mai departe.

O situație similară mi s-a întâmplat în ultima relație. Știam din experiențele trecute ce va urma. Urma să tânjesc după acea persoană, luni la rând, să îmi imaginez cum ar fi fost dacă… iar la un moment dat să mă adun și să depășesc momentul, asta după ce am obosit și mi-am consumat toată energia și timpul, gândindu-mă la el.

Știam că nu mai vreau să trec prin ciclul acesta din nou. Pentru că, a te gândi prea mult la o iubire neîmpărtășită este doar o pierdere de timp, care te ține doar captiv în trecut și care îți arăta doar un viitor fără posibilități. În schimb, am ales să am grijă de mine și să mă concentrez pe persoana mea.

Am făcut lucruri care mă fac să mă simt bine. M-am înconjurat de prieteni iubitori și de familie. Am făcut lucruri amuzante ca mersul pe munte, mersul în pub-uri sau am ieșit seara cu prietenii. Și la un moment dat, am început să ies la întâlniri. Și am reușit să trec peste această neîmplinire și să merg mai departe.

Trebuie să găsești curajul să te iubești pe tine, mai întâi. Varianta ușoară este să rămâi agățat de acea iubire neîmpărtășită, de amintiri și de durere. Este mai ușor să rămâi prins în această dragoste ireală, decât să te arăți lumii și să cunoști oameni noi. Nu este ușor să riști să cunoști pe cineva nou, care ar putea să te rănească sau….ar putea fi dragostea vieții tale.

Adu-ți mereu aminte că nu ești gol fără iubirea acestei persoane. Ești la fel de complet ca înainte. Dragostea nu este o posesie, iar persoana pe care o iubești nu deține inima ta, așa cum tu nu deții acel om.

Să te iubești cu adevărat, înseamnă să lași această dragoste neîmpărtășită. Dă-ți voie să devii vulnerabil din nou și împarte dragostea cum lumea din jur. Trebuie să fii destul de puternic, pentru a îți purta mereu dragoste.

 

Găsește puterea să pleci.

Doar pentru că iubești pe cineva, asta nu înseamnă că această persoană trebuie să rămână în viaţa ta. Ştiu că acum poate îți este teamă să îți trăiești viața fără ea şi crezi că această persoană este menită să fie în viaţa ta, dar aici vorbește doar frica din tine.

Îți este frică să renunți la ea și să dai piept cu un viitor necunoscut.

De cele mai multe ori, să continui să te întâlnești, sau să rămâi prieten cu o persoană care nu te iubește, îți face doar rău. Te rog să nu crezi că situația ta este altfel. Când o situație îți face rău, este important să pleci și să nu mai cauți modalități să rămâi în viața acelei persoane.

În schimb, înconjoară-te de oameni pozitivi și iubitori. Nu te mai învinovăți, că te afli în această situație. Nu poți alege de cine te îndrăgostești, dar îți poți controla acțiunile, odată ce ai realizat că această situație îți face rău.

Începe să crezi că poți iubi o altă persoană, pentru că, la un moment dat, chiar vei putea. Ai încredere că există cineva pentru tine, în lumea aceasta, și o vei întâlni într-o zi.

Dă-i voie inimii tale să se însănătoșească și fii deschis pentru oportunitățile pe care universul ți le oferă. Există cineva minunat acolo, care o să te iubească cu adevărat. Fii fericit. Trăiește-ți viața și vezi ce te așteaptă.

 

Next Post

Comments 56