7 lucruri mărunte, care în timp, pot crea resentimente într-o relație

Un lucru care poate schimba cu adevărat ceea ce simți pentru partenerul tău sunt resentimentele. Treaba cu resentimentele este că se acumulează încet în timp. S-ar putea nici să nu realizezi că ai astfel de sentimente, până în acel moment când totul iese la iveală. Deci cum poți împiedica resentimentele să-ți distrugă relația? Potrivit experților, este vorba despre a fi conștienți de lucrurile mici, care le pot provoca.

“Resentimentul este ca o tumoare canceroasă,” spune Rachel Wright, MA, LMFT, co-fondator al Wright Wellness Center. “Începe cu pași mici, dar dacă este lăsat netratat crește și crește și crește până când este răspândit atât de mult încât nu mai este tratabil.”

Asta pentru că resentimentele distrug practic sentimentele pozitive și căldura pe care o aveai pentru partenerul tău. Comentariile răutăcioase, ochii dați peste cap, și frustrarea sunt toate semne ale resentimentelor într-o relație.

“Adesea, resentimentele pot să se furișeze în oameni într-un mod insidios și să construiască în liniște până când explodează” declară Nicole Issa, psiholog PsyD și fondator al PVD Associates. “De aceea este atât de important să ne dăm seama, cât mai devreme.”

Deci, acestea sunt micile lucruri care pot crea resentimente în timp, într-o relație, conform experților.

 

Eșecul confruntării cu propriile greșeli

“Cu toții avem momente într-o relație, când nu suntem cea mai bună versiune a noastră,” spune terapeutul Alisha Powell. “Scuzele pot face mult.” Când cineva nu reușește să se confrunte cu propriile greșelile, dă dovadă de lipsă de maturitate, și demonstrează că prețuiesc mai mult ego-ul personal, decât pe partenerul sau relația lor.

“Există gesturi tandre, care se pot întâmpla atunci când un partener încearcă să își exprime părerea de rău, care nu ar trebui ignorate”, spune Powell. O atitudine indiferentă în legătură cu încercările partenerului tău de a își cere scuze,  poate duce la conflicte și resentimente.

 

Întârzierea la o întâlnire sau anularea planurilor în ultimul moment

“Ai putea crede că a fi punctual nu este mare lucru într-o relație, dar punctualitatea este o formă de politețe,” declară Amica Graber, expert în relații. “Dacă în mod constant vă lăsați partenerul să vă aștepte, resentimentele pot începe să „fiarbă„ .” Când întârzii constant sau anulezi planurile, demonstrezi că nu ai nici un respect pentru timpul partenerului tău. Ajungând mereu la timp este o modalitate de a arăta partenerului tău că ești un om de încredere. Dacă îți încalci în mod constant cuvântul prin acțiunile tale, îi comunici de fapt partenerului tău că nu îți poți ține promisiunile.

 

Discutarea problemelor de cuplu cu alți oameni

“Resentimentul este toxic pentru o relație, deoarece îți îngroapă emoțiile”, spune pentru Bustle, Nancy Ruth Deen, expertă în relații și director al HelloBreakup.  Din varii motive simți că nu îți poți exprima pe deplin sentimentele în fața partenerul tău, astfel că alegi să o faci cu alte persoane. Dar pentru a avea o relație sănătoasă, comunicarea este cheia. Deci, potrivit lui Deen, să apelezi la alții, dar să nu ai aceste conversații importante cu partenerul tău, poate construi resentimente în timp, mai ales în cazul în care partenerul află despre asta.

 

Presupunerea că știi ce este cel mai bine pentru partenerul tău

Este important pentru tine și partenerul tău să știți că aveți amândoi voie să faceți alegeri în relația voastră. “Știm cu toții că,  pentru ca o relație să funcționeze, ambii parteneri trebuie să învețe să facă compromisuri,” declară pentru Bustle, Adamaris Mendoza, LPC, psihoterapeut și antrenor în relații,. “Dar dacă tot timpul tu ești cel care cedează, atunci ceva nu e în regulă aici.” Dacă nu permiți partenerului tău să aleagă ce vrea sau când încearcă să te convingă să te răzgândești în legătură cu ceva important, acest lucru va cauza în cele din urmă resentimente în relație.

 

Comentariile sarcastice sau glumele la adresa partenerului

Poți spune un comentariu sarcastic sau să arunci câte o “glumă”  pe ici, pe colo, fără a te gândi prea mult. Dar partenerul tău poate citi printre rânduri. Când faci o remarcă negativă despre partenerul tău, indiferent dacă o faci cu intenție sau nu, e dureros. Katie Ziskind, terapeut de familie, spune pentru Bustle următoarele : “Aceste lucruri sunt foarte dăunătoare pentru construirea atașamentului și poate duce la resentimente.”

 

Ceartă până în momentul în care se stabilește un câștigător clar

“Certându-vă pentru a decide cine are dreptate sau nu, este un alt mod de a determina cine este câștigătorul și cine este cel care pierde,” declară pentru Bustle,  Beth Liebling, expertă în relații și autor. “Aceasta nu este o abordare bună, în relații.” Dacă vrei ca relația ta să dureze pe termen lung, tu și partenerul tău trebuie să învățați să faceți compromisuri. Este destul de sigur că vor exista certuri din când în când. Nu se poate ca doar un partener să aibă dreptate mereu. Dacă există, este un mod sigur de a construi resentimente în relație.

 

Invidia pe succesul partenerului

Poate partenerul tău a primit o promovare în timp ce tu te lupți de ani de zile pentru a fi observat la locul de muncă. Desigur, acest lucru te poate face sa te simți un pic gelos. “Dar odată ce o relație devine competitivă, se află deja pe un teritoriu întunecat”, spune Dr. Issa. “În loc să fie încurajatorul și cel mai mare fan, partenerul gelos îl poate ține departe de oportunități sau activități de care se bucură.” Dar amintește-ți, dacă sunteți în aceeași echipă, succesul lui este și succesul tău. Deci nu e niciun motiv să lași gelozia să stea în calea reușitei voastre.

Resentimentele pot distruge o căsnicie. De ce? Deoarece subminează tocmai calităţile pe care ar trebui să fie clădită căsnicia, şi anume iubirea, încrederea şi loialitatea. Într-un anumit sens, resentimentele nu sunt consecinţa unei probleme conjugale, ci sunt problema în sine. Pe bună dreptate afirmă Biblia: ‘Orice amărăciune răutăcioasă să fie înlăturată de la voi’

Tu alegi să nutreşti sau nu resentimente. Unii ar putea pune la îndoială această afirmaţie spunând: „Din cauza partenerului am resentimente”. Totuşi, un asemenea mod de gândire pune accentul pe ceva ce nu poate fi controlat: acţiunile celuilalt. Nu putem controla acţiunile sau vorbele altora; ceea ce putem însă controla este modul în care reacţionăm noi la acestea. Resentimentele nu sunt singura opţiune.

Next Post

Comments 64