Să ne imaginăm că ai de ales între un suculent și delicios măr şi o gogoașă proaspătă, cu ciocolată crocantă – Ce ai alege?
Cred ca știu deja răspunsul.
Iată de ce vreau să te întreb : Ce te face să alegi gogoașa si nu mărul?
Numai gândul că vei manca ciocolată, ar putea fi un declanşator. Sau mirosul. Sau poate că îți plac pur și simplu dulciurile. Oricare ar fi motivul pentru, dacă alegi întotdeauna gustările dulci în detrimentul celor sănătoase, atunci trebuie să afli mai multe despre alimentaţia sănătoasă. Aceasta nu înseamnă că nu mai ai voie niciodată să te bucuri de gogoși. Asta înseamnă doar, că trebuie să înțelegi sensul acestor două cuvinte – moderaţia şi sănătatea.
Deci, dacă ți-aș spune că tot ceea ce mănânci are un impact direct asupra funcţionalității creierului, sănătății şi puterii, te-ai gândi de două ori înainte de a mânca o bomboană? Probabil că da.
Pentru a trage o concluzie rapidă: anumite alimente te pot ajuta să te relaxezi, să dormi mai bine, îți dau mai multă putere şi energie, şi te pot ajuta să te concentrezi. Deci, se pare că alimentele pe care le mâncăm au un impact foarte mare, atât asupra corpului cât şi a minții noastre.
Deci, tot ceea ce mâncăm sau bem are un rol important pentru bunăstarea generală.
Nutriţia depinde de activitatea noastră de zi cu zi. Ea este influenţată de cultura noastră, de tradiţii şi de societate. Obiceiurile alimentare sunt create pe baza deciziilor noastre personale pe care le luăm în fiecare zi.
Deci de unde începem? Și cum?
Sănătatea ta este prioritară. Uită de fast food !
Este ușor să îți găsești scuze. Este și mai ușor să îți neglijezi sănătatea.
Dar fiecare pas pe care îl faci pentru a înţelege modul în care produsele alimentare îți afectează sănătatea, este un pas mai aproape pentru o viaţă mai bună.
Multe studii au arătat că, consumul de fast-food poate afecta semnificativ starea generală de sănătate.
În plus, îți poate schimba obiceiurile, şi poate reprezenta o mare ameninţare pentru sănătatea ta. De ce? Pentru că mâncarea “fast food ” crește riscul de obezitate.
În plus, restaurantele fast-food pot folosi anumiţi compuşi pentru a face alimentele să pară proaspete, cum ar fi compuşi care pot imita mirosul de mere, sau produc diferite arome “naturale”.
Dar problema mai mare este alta:
” Dependenta de droguri sau obezitatea se bazează pe acelaşi mecanism neuro – biologic. De aceea ne dorim foarte mult alimente nesănătoase şi ni se pare greu atunci când încercăm să îi rezistăm”, spune unul dintre oamenii de știință de la Institutul de Screeps.
Nu uita:
- Mesele fast-food nu au ingrediente de calitate.
- Nutrienții esențiali sunt pierduți în timpul preparării
- Tot ce poţi obţine de la fast-food sunt doar mai multe calorii.
Pregătește-ți singur mâncarea
Este momentul să descoperi magia și beneficiile mâncării gătite acasă.
De ce ar trebui să petreci mai mult timp pregătindu-ți masa?
Gătitul acasă nu numai că îți va menține corpul într-o formă bună, dar te va ajuta să îți dezvolți obiceiuri alimentare sănătoase.
Singurul lucru pe care trebuie să îl înţelegi, este că nu trebuie să fii un bucătar-şef, sau să mergi la un curs de gătit ca să pregătești preparate simple şi delicioase.
Cum să devii profesionist?
- Congelează
Congelarea nu schimba gustul sau structura alimentelor. Alege ingrediente proaspete pentru mese şi folosește materiale de ambalaj, care sunt rezistente la apă, aburi şi care sunt practice. Prima oară răcește alimentele şi apoi ambalează-le. Este foarte simplu.
- Alege mâncare care se poate încălzi ușor
Alege ingrediente care pot fi ținute în frigider și în cămară. De ce? Anumite alimente își pot pierde valorile nutritive dacă sunt încălzite la temperaturi ridicate. Structura proteinelor din carne este schimbată atunci când este încălzită la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, un pachet de orez, paste si varza pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă mai lungă.
Înțelege regulile unei farfurii sănătoase
Experții nutriționiști de la Școala Publică de Sănătate Harvard au creat un plan pentru o masă sănătoasă, oferind mai multe recomandări specifice pentru a urma o dietă sănătoasă care poate duce la un risc scăzut de boli ale inimii, moarte prematură și îți poate îmbunătăți starea de sănătate.
Deci, ce este o farfurie sănătoasă?
Conform părerii lor, o masă sănătoasă și echilibrată este bogată în nutrienți. Se pune accent pe calitate, și nu pe cantitate.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că farfuria ta trebuie să conțină aceste elemente :
- Legume
- Fructe
- Semințe
De ce?
Legumele și fructele :
– au un conținut scăzut de grăsimi, sodiu şi calorii
– sunt surse de nutrienti esențiali: potasiu, vitamina C, fibre și acid folic
O dietă bogată în legume și fructe poate scădea tensiunea arterială, reduce riscul bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale, poate preveni anumite tipuri de cancer, duce la un risc mai mic a problemelor de ochi şi digestive şi poate avea un efect pozitiv asupra zahărului din sânge, lucru care te poate ajuta să ții apetitul sub control, reducând riscul de diabet zaharat.
Ar trebui să consumi din toate aceste grupe:
- legume verzi
- Legume roșii
- Mazăre și fasole
Nu uita: Jumătate din farfurie trebuie să conțină fructe și legume
Dar cerealele?
Grâul integral, orzul, boabele de grâu, quinoa, ovăzul, orezul brun sau alimentele specifice, cum ar fi pastele sau pâinea din făină integrală, toate aceste boabe le poţi include în dieta ta zilnică. De ce?
Grâul integral conține fibre, care ajută la menținerea unui echilibru de zahăr în sânge. Fibrele ajută, de asemenea, la scăderea colesterolului şi previn formarea de mici cheaguri de sânge. Cerealele conţin, de asemenea, magneziu, seleniu şi cupru, minerale care protejează împotriva unor tipuri de cancer.
Ține minte: ¼ din farfurie ar trebui să conțină cereale integrale.
Și proteinele?
Proteinele se găsesc în mușchi, oase, piele, păr și de fapt, în toate părțile corpului nostru.
Precum un motor, pentru a funcționa la capacitate maximă, organismul uman are nevoie de un combustibil eficient, care să il pună in mișcare. Dacă pentru autoturisme apelăm la benzină, motorină sau GPL, pentru organism, macro – nutrienții sunt cei care fac treaba; mai exact, 3 macro – nutrienți, generatori de energie. Proteina este unul dintre aceștia, alături de carbohidrați si grăsimi. Aceasta contribuie la construirea unei diete sănătoase care menține diverse funcții fiziologice in parametri sănătoși.
Explicația științifică suna, totuși, altfel.
Proteina însumează legături peptidice, compuse din aminoacizi înlănțuiți. Astfel, putem spune ca proteina este principalul “furnizor” de azot din organism, azot atât de necesar pentru dezvoltarea si remedierea musculaturii.
Ține minte: ¼ din farfurie trebuie să conțină proteine.
Surse de proteine
- Surse de proteina animală
Proteinele animale, sau proteinele complexe si complete (conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, care nu pot fi produși de corp), reprezintă unica sursă directă de vitamina B12 si, de asemenea, aprovizionează organismul cu fier si zinc, necesare bunei funcționari a organismului.
Surse de proteină animală:
Carnea: animale, peste, lactatele, ouăle
- Surse de proteina vegetală
Proteinele vegetale, deși nu sunt complete ca cele animale, stimulează si ele funcționarea in condiții optime a corpului uman. Si acestea sunt importante pentru o dieta sănătoasă, lipsită de carențe ce ar putea pune in pericol echilibrul organismului.
Surse de proteina vegetală:
Semințe: cânepa, chia, in, susan . Quinoa, drojdia de bere inactivă, nuci, migdale, caju, năut, fasole, linte, orez brun, mazăre uscata și verde, ciuperci, soia boabe/tofu, Fulgi: ovăz, secară, orz
Lactatele
Dieta trebuie să conțină lactate, deoarece corpul nostru are nevoie de Calciu
Produsele lactate sunt alimente complexe, care promovează creșterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, prin asigurarea unui aport semnificativ de macro- si micro – nutrienti. Lactatele sunt principala sursă alimentară de calciu, necesar pentru o bună dezvoltare si menținere a sistemului muscular si osos, consumul lor fiind indicat la orice vârsta.
Concluzia ?
Ascultă-ți corpul și învață să te hrănești.
Este vorba doar despre a face mici schimbări în alimentația ta, schimbări ce vor avea un impact mare. Începe cu pași mici și gândește-te mereu la sănătatea ta.
Pentru sanatatea noastra trebuie sa ne impunem citeva reguli. Sa consumam cit mai putina piine, sare, zahar si grasimi. Alimentatia trebue sa fie bogata in fructe si legume .Pe linga acestea mai trebue sa consumam carne alba si peste. Alegeti cu grija alimentele iti poti inbunatati starea de sanatate.
Un articol foarte bun, si dà daca ar trebui sa aleg intre un suculent mar si o gogoasa cu ciocolata (as alege gogoasa). Trebui sa avem grija ce mancam, in primul rand pentru sanatatatea noastra. Multumim pentru articol.
Bună dimineața vreau să spun că apreciez foarte mult grupul pasare matinală si că ador acest serial
Mereu veniti in ajutorul nostru cu lucruri benefice atat pentru sanatatea noastra cat si a familiei noastre.Iubesc sa fac mancare chiar daca nu sunt experta dar atat cat stiu deci mesele fast-food sunt excluse
Un articol interesant, multe din aceste sfaturi sunt nemaipomenite. În general consumam cu toți aceste produse dar uneori le combinam aiurea, iar rezultatele nu sunt cele dorite.
Articolul mi se pare foarte convingător si niste argumente bine structurate
Locuiesc intr.o tara straina. De fiecare data cand merg la supermarket sau ma plimb prin oras vad oamenii cumparand legume gata preparate doar bagate la microunde sau mesele pline prin kebabari sau fast-food. Ador sa gatesc nu sunt un master chef sau ceva de genu dar prefer sa gatesc eu decat sa bag toate prostiile in gura. In loc de patiserii o salata de fructe as alege. Asa ar trebui sa.i invatam si pe copii nostrii
“Ascultă-ți corpul și învață să te hrănești”. Acesta iti va spune ce ii face bine si ce nu, daca esti atent si il asculti, ii interpretezi semnalele. Sa spunem NU exceselor. Sa spunem DA echilibrului in alimentatie.
Foarte bune sfaturi si usor de urmat! Am uitat sa mâncăm ce trebuie, din lipsa timpului si comoditate apelăm la mâncăruri nesănătoase tip fast food sau ultra procesate si organismul in timp, va avea de suferit! Multumim de articol,foarte interesant si sănătos!
Un articol foarte bun,asa procedem majoritate dintre noi cand vine vorba de ciocalata niciodata nu as rata o trebui urmat pas cu pas pentru a ne ajuta organismul si pentru a fi sanatosi multumim
Foarte bun articolul ,o sa-l citesc de mai multe ori ca sa bag la cap, ispita este mare insa trebuie sa fim constienti de ceea ce mancam.
Da, îmi place foarte mult să mănânc sănătos de aceea eu gătesc în fiecare zi și sunt atentă ce gătesc oferind familiei mele o alimentație echilibrată
Lactatele nu sunt sigura sursă de calciu. Semințele, verdețurile, legumele şi fructele conţin, de asemenea, acest mineral. Iată câteva surse excelente de calciu mai puțin știute: semințele de chia, semințele de susan, migdalele, varza kale, fasolea albă, somonul și sardinele la conservă, mazărea, smochinele uscate .Va multumesc pentru timpul acordat si pentru sfaturile impartasite.
Interesant articolul. Multe informatii … Este evident faptul ca devenim incet, incet, victimele tentatiilor culinare. Cred ca ar fi necesare niste cursuri de nutritie in scoli. Mi se pare important ca macar copiii nostri sa invete sa se hraneasca sanatos si sa priceapa la ce duce excesul de orice fel.
Cred ca toti oamenii ar trebui sa faca o schimbare in ceea ce priveste alimentatia .
Chiar daca viata noastra inseamna o alergare continua la viteza maxima de multe ori ,ar trebui sa ne preocupe si sanatatea. Ca acest articol exista multe si am avea de unde sa ne informam dar trebuie si putina vointa si constientizarea pericolului de a consuma alimente nocive organismului in special cele de tip fast food.
Un articol foarte bun multa lume sta bine la capitolu teorie e foarte greu de pus in practica eu de ex foarte greu renunt la dulce desi stiu ca nu este sanatos .
După ce am citit articolul, voi renunța cu siguranță la fast food…voi consuma mai multe fructe si legume. Felicitări pentru articolele bune pe care le faceți!
Alimentatia sanatoasa e foarta importanta in aceasta eraa fast food urilor. Daca ai un servici care necesita multa atentie si uiti sa mananci, cel mai rapid este, cand ti se face foame, fast food ul. Trebuie sa invatam singuri sa ne educam sa mancam sanatos.
Mulțumim de acest articol! Da, majoritatea dintre noi, oameni nu știm sau mai bine zis nu dăm importanță la ceea ce mâncăm. Într-adevăr cred că fast-food-ul face mult rău organismului nostru și ar trebuii ca pe fiecare dintre noi să ne intereseze mai mult de stilul nostru de viață în ceea ce privește “mâncarea bună”. Vă mulțumim!
Toate dietele ajuta pana la un anumit punct. Cert este ca nu poți tine o viața întreaga dieta! Eu as înlocui cuvântul “dieta” cu altceva! Numai când pronunți acest cuvânt, mi se face foame!🤣
Este foarte important sa ai o alimentație foarte bogată în fructe și legume
Imi place ce faceți chiar ma inspirați!
Nu am consumat niciodată mâncarea preparată in fast food-uri!Pe cat posibil încerc să țin cont de regulile unei alimentații sănătoase. Nu neapărat că îmi și iese mereu,dar ma străduiesc.Lucrul cel mai important este educația in acest sens.Dacă sunt educați in acest sens tot va deveni mai ușor.
Ceea ce mancam depinde de activitatea noastra de zi cu zi, are influiente de la traditiile noastre de la societate , dela ciltura noastra. Mesele noastre alimentare sunt creeate pe baza deciziilor noastre personale pe care le luam in fiecare zi. Sanatatea este prioritara deci sa mancam cat mai sanatos : legume , fructe, seminte, proteine , stau la baza farfuriei sanatoase. Bine zis “ ascuta ti corpul si invata sa te hranesti”.
Daca esti un om echilibrat mananci pentru a bea si bei pentru a manca!
Excelent articolul ,foarte adevarat , din pacate multi dintre noi in ziua de azi am uitat sa mancam sanatos , suntem tot pe fuga si tot mai stresati ,acest articol ne aduce aminta ca trebuie sa avem grija si de corpul nostru , implicit sanatatea noastra !
Chiar interesant articolul . De 2 săptămâni tin un regim pe baza de proteine …este greu dar da rezultate . Asa ca mi a plăcut acest articol !
O alimentație mai sănătoasă este cheia unei vieți de calitate.
Acest articol chiar este unul foarte folositor pentru mine. O mulțime de sfaturi utile. De cele mai multe ori alegem să mâncăm nesănătos fără să ținem cont de consecințe.
Interesant articol, e cam greu cu mancarea sanatoasa in ziua de astazi , in schimb de Cand il am pe cel mic incerc pe cat posibil sa mancam impreuna cat mai sanatos , cogelarea unor Alimente mi se pare o Idee foarte Buna !
Alimentaţia corectă şi sănătoasă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie integrată într-un stil de viaţă care va asigura starea generală de sănătate .
Ascultă-ți corpul și învață să te hrănești.
Cel mai frumos serial turcesc
Este foarte important sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne triem alimentele.Trebuie sa intelegem ca din fructe,legume si carne ne acumulam toate vitaminele si proteinele necesare sanatii noastre.De asemenea trebuie sa stim sa le combinam atunci cand le consumam.
Foarte bun articolul ,mutumim.
Un articol foarte util. Este foarte important ce mancam . Nu spun ca eu mananc in totalitate sanatos , deoarece mai merg si pe la fast food iar dulciurile imi plac extrem de mult. Cu toate acestea incerca sa mananc mancare gatita, optez chiar sa imi fac singura un hamburger daca imi e pofta. Iar in privinta dulciurilor optez pentru un baton de migdale.
Nu pot sa zic ca am o alimentatie corecta dar ma straduiesc ,Am avut o perioada cand am mancat doar fast food si dulciuri dar acuma gatesc mai mult acasa si mananc mai multe fructe…ce nu pot introduce in alimentatie mea Este pestele nu reusesc sa suport nici mirosul nici gustul…foarte bun articolul
Eu cred ca devenit foarte geu si scump să mancam sanatos. Pe langa fast food-urile, cu care nu sunt deloc de acord, si produsele din supermarketuri sunt pline de substante nocive corpului. Pui injectați, fructe si legume stropite..cam asta gasim peste tot…din pacate
Sunt de acord ca mancarea gatita acasa este cea mai buna ar trebui ca toti sa obijnuim sa gatim acasa si sa pastram un echilibru in mancare sa avem atat legume cat si are mancatul sanatos si sportul te face sa te simti mai echilibrta si mai energica
E de la sine inteles ca fast-food-urile nu sunt sanatoase.ideal ar fi sa fie interzise spre vanzare consumatorilor! Dar,ce nu face omul pentru bani? Indicata este mancarea fara grasimi,fara prajeli si cat mai multe fructe si legume!!! Si totusi in ziua de azi oamenii simpli mananca dupa posibilitati.
E de la sine inteles ca fast-food-urile nu sunt sanatoase.ideal ar fi sa fie interzise spre vanzare consumatorilor! Fructele sunt cele mai sanatoase.
“A mânca nu e ruşine, când mănânci ce se cuvine.” Alege alimentele sănătoase pentru meniurile tale, combină-le în mod corect şi nu uita de cumpătare.
Interesant articolul , mai ales că ne învață să avem o dieta sănătoasă chiar dacă pentru asta trebuie sa ne schimbam stilul de viata.
Superb…acest articol contine,tot ce trebuie sa sti,ptr o alimentatie sănătoasă, sa te menții în formă ai sa iti menții si o greutate normala. Eu mi-am schimbat stilul de viata si nu a fost greu…dar din cand in cand ,imi mai fac cate o pofta. Cel mai important este,sa consumam produse cat mai naturale…acum piata e plina de coloranti si E-uri.
In articol sunt prezentate cateva reguli de baza foarte corecte si de care este bine sa tinem cont in alimentatia noastra. aplicarea regulilor presupune si un anumit stil de viata care sa te ajute cumva sa faci aceste reguli sa fie usor de aplicat dar cum stilul nostru haotic este greu de combatut, ajungem in situatia in care sarim fara voia noastra una sau chiar mai multe reguli mai sus mentionate. cred ca si autoeducatia este o regula de baza insa aici importanta este vointa fiecaruia.
Foarte interesant!
Daca as tine seama de tot ce scrie in articol voi devenii un top model 😂😂😂
E adevărat mai mănânc și o pizza, mai mănânc și o shaorma (cu de toate), de ce nu și o gogoașă, și o ciocolată și o înghețată, binențeles nu pe toate odată. Îmi plac dar nu este mâncarea de bază, dacă se nimerește să fie bine dacă nu, nu. Eu gătesc acasă de toate ciorbă, supe, tocănițe, fripturi, musaca, sarmale, budincă, plăcintă de toate. Articolul este foarte bun și interesant și de luat foarte serios în seamă. Dar oricât de bune sunt fast-fooduri-le nu se compară cu mâncarea făcută acasă și binențeles și nu se compară sentimentul pe care îl ai când îi vezi pe toți cei de la masă sătui și îți spun – sărut mâna pentru masă și bucătăreasa frumoasă.
Tot ceea ce mănâncam are un impact direct asupra sănătății noastre…..trebuie sa invatam sa ne hranim..sa ne mentinem sanatatea corpului si a mintii
Nu mănânc mereu sănătos ,nu ma pot abține sa nu mănânc dulce
Articolul este util pentru toată lumea.Câți doresc schimbarea stilului de viață?
Aici este mai greu.Și eu sunt una din cei care nu puneam preț pe ce mănânc , orele și combinațiile între alimente.Totul până vezi că o ia cântarul la vale, crește tensiunea arterială sau colesterolul, te dor picioarele sau gâfâi când urci trei etaje.
Am schimbat modul de viață și rezultatele au venit. Șase luni au fost mai grele, acum este simplu. Încercați și veți vedea.Succes!
Corect gatitul acasă este mult mai sănătos decât fast food in primul rand pentru că sti ce a fost pus în mâncare atunci când este făcută acasă
Este un serial captivant și plin de emoții. Va mulțumesc din suflet pentru traducerea acestui minunat serial. Can ar trebui sa renunțe la mandrie dacă vrea sa nu o piardă pe Sanem cu adevarat. Sunt atât de frumoși impreuna le-ar sta bine ca familie.
Mulțumesc pentru articol, foarte utile sfaturile. Ușor de zis dar mai greu de făcut, în ziua de azi toți suntem pe fugă, ne grăbim tot timpul, nu avem timp să mâncăm, cel puțin în timpul zilei, și așa ajungem să luăm de la patiserie, ba un covrig, ba o merdenea sau te mai miri ce mâncare de tip fast-food, abia pe seară ne gândim să mâncăm o farfurie de mâncare gătită(Cu toate că știm că după o anumită oră, nu mai este indicat să mâncăm).
O dieta sanatoasa trebuie sa fie si echilibrata si adecvata fiecarui individ in parte. Trebuie sa invatam care este echilibru intre legume, fructe, proteine, fara a neglija cantitatea de carbonati
Mulțumesc frumos pentru articol. Este foarte important pentru noi și sănătatea noastră
Un articol interesant! Este important ca fiecare sa ne mentinem sanatatea, dar in zilele noastre este cam greu acest lucru din cauza alimentelor nesănătoase pe care le cumparam și din cauza programului dezordonat, fiind tot timpul pe fuga. Cu toate acestea, trebuie sa ne straduim sa mancam cat mai sanatos si sa avem un program zilnic.
Foarte interesant articolul si cu sfaturi foarte bune, sfaturi care ar trebui urmate daca vrem sa ne mentimem o sanatate buna, din pacate uneori din cauza programului si a agitatiei continue nu putem respecta un program sanatos.
Secretul unei vieti sanatoase? Mancare sanatoasa, echilibrata, fara axcese. Si sa nu uitam sa facem si miscare…